KRISTIANSAND: — Det er synd Paddy's ikke finnes lenger, sier Casey Kelly.

Sangeren og låtskriveren som har jobbet med artister som Frank Zappa, Jimi Hendrix og B B King, er i Kristiansand for niende gang. Han er her for å spille på Dark Season-festivalen, gå i Baneheia, og kjøpe godteri i Markens.

— Dere har en veldig fin «candy-store» her som jeg må tilbake til. Og så liker vi å gå i dagligvareforretninger og sammenligne matvarer. Jeg har funnet en ordentlig god honning, røper Kelly, som på forrige hjemreise smuglet et helt brett med lynghonning i håndbagasjen.

— Jeg synes yoghurten er helt utrolig frisk. Maten her er generelt god, sier Kellys makker Leslie Ellis.

Meritterte. Ellis har en Grammy-pris i beltet, for koring med Celine Dion på «My Heart Will Go On», og er tilbake på Sørlandet for andre gang for å spille med Kelly og Todd Cerney. Sistnevnte er tidligere lydtekniker, og har snekret på plater av Dolly Parton, Olivia Newton-John og Elvis Presley. Internt i festivalgjengen er han mest kjent for å spise pølser på Esso etter midnatt. Og når gjengen ikke utveksler røverhistorier eller tips om favorittmat og butikker, er det musikken som er i fokus.

— Jeg ble overrasket over at det er så mange gode norske bluesmusikere, sier Cerney, som er fjerdegangsreisende til festivalen.

— Høydepunktet for meg var da jeg spilte med Reidar Lasen, og med Åsmund Åmli da de sang den gærne sangen om fulle jenter og Kristiansand. Publikum tok jo helt av, sier Todd.

— Den der: «Eg e kåt, eg e galen», hvisker festivalsjef Liv Håland forklarende, og flirer.

Hele trioen skryter av Bjøro Håland.

— Vi elsker å synge med Bjøro. Jeg har sunget med Kenny Rogers og andre, men det er ingen jeg har likt så godt å jobbe med som Bjøro. Stemmene våre passer utrolig godt sammen, understreker Cerney.

Lager plate. Casey Kelly har vært med på Dark Season-laget siden før festivalen ble forløst i 1998. Da samarbeidet han med Bjøro Håland i Nashville. Nå fortsetter countrysamarbeidet også utenom festivalen.

— Todd og jeg produserer en plate for Bjøro. Vi er midt i prosessen nå, røper Kelly.

Tommy cash. Nytt amerikansk tilskudd i år er ingen ringere enn Tommy Cash. Han spilte i Kristiansand tidligere i år, under norgespremieren på filmen om broren hans, Johnny Cash, «Walk the Line», men er fersking på festivalen.

— Folk var veldig snille mot meg sist. Og de kjøpte mange cd-er. Så jeg er glad for å være her. Jeg er glad for å spille hvor som helst i min alder, påstår 66-åringen med et smil.

I kveld spiller han et Johnny Cash-tributeshow med 10-15 av brorens hits, i tillegg til sine egne sanger. Han varsler at han vil møte uthvilt på scenen, og gjøre sitt beste for å underholde.

Det gjør også veteranen Kelly.

— Hvorfor vender du stadig tilbake til Dark Season?

— Hvorfor skulle jeg ikke det? I Nashville spør folk meg om hvordan jeg kommer meg hit, sier Kelly.

I kveld slippes amerikanerne løs i Kristiansand.