Olav Undheim (21) er fra Bryne på Jæren, men bor vanligvis i Trondheim hvor han studerer til sivilingeniør på NTNU. Han har, som mange andre unge menn og kvinner, tatt friår fra studiene, men valgte et litt utradisjonelt sabbatsår.

For millioner av skjermtilbedende asiater regnes han ikke som nordmann, men en «Night-elf» med økenavnet «Creolophus». ¨

Olav Undheim er «profesjonell gamer» og tilhører den ypperste verdenseliten i strategispillet «Warcraft 3».

Kunne satse 100%

— Jeg har alltid likt strategispill og bestemte meg for å ta en pause fra universitetet for å se hvor god jeg kunne bli, sier han.

Satsingen tok til i fjor høst etter at Undheim ble plukket opp som profesjonell spiller av den britiske organisasjonen «4 Kings». En fast månedlig inntekt satte omsider Undheim i stand til å fokusere 100 % på å bli bedre.

— Å få utbetalt lønn var en forutsetning for å bli konkurransedyktig, forklarer han.

Undheim er den første nordmannen som har hevdet seg i verdenstoppen i « Warcraft 3».

Folkesport

Strategispillet er for folkesport å regne i Kina og Sør-Korea. Forrige helg spilte han seg fram til finalen i «Electronic Sports World Cup» i Paris.

Finaleplassen er det foreløpige høydepunktet i Undheims friår fra lesesalene på Gløshaugen i Trondheim og studenten fikk med seg drøyt 33 000 kroner for innsatsen som endte med en skuffende andreplass.

— Det føles bra, men likevel skulle jeg ønske at jeg vant. Jeg var jo favoritt, forteller han.

Ble analysert i hjel

Finalemotstanderen Seong Deok Lee er naturligvis Koreansk. Undheim kan fortelle at Lee satte i sving et betydelig analyseapparat i hjemlandet for å skaffe seg fordeler til finaleoppgjøret mot nordmannen.

— Jeg hadde litt uflaks i første omgang, men det var et fair tap i andre. Han var bedre, medgir han.

Undheim representerer en britisk organisasjon som har ansvaret for å finne sponsorer, betale ut lønn og bekoste reiser og opphold til turneringer rundt om i verden. I Norge er det sponsortørke hevder han.

— Spillerne må bli gode nok til å komme seg ut av landet. Det er liten interesse for oss i Norge, men jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har vært på sponsoroppdrag i Tyskland i år, sier han.