Billetter til slottsomvisningene kan kjøpes gjennom Billettservice på Posten. Sluttede grupper på opptil 25 personer må bestille gjennom Slottet, mens det også selges tiloversbilletter ved inngangen.

– En del turister som er på tur i Slottsparken og ikke har planlagt en omvisning, blir jo klar over dette tilbudet der og da. Men vi kan da ikke garantere at de kommer med på neste visning. Kanskje må de vente litt, sier kultursjef Maisen Bonnevie til NTB.

Lysekroner

Siden det er 100-årsjubileum for kroningen av kong Haakon og dronning Maud i 1906 i år, er mye av utstillingene lagt til Trondheim.

På Slottet vil det bli dekket et stort spisebord i spisesalen med de flotteste delene av det kongelige Flora Danica-serviset.

– Det blir et stort oppdekningstablå med det ypperste av hva Slottet har av servise, glass og bestikk, sier Maisen Bonnevie.

Guidene vil dessuten rette oppmerksomheten mot Slottets mange lysekroner og fortelle deres historie.

– De siste fire store lysekronene i store ballsal var jo ferdig opphengt til middagen for stortingsrepresentantene i fjor høst, og har derfor ikke vært vist for publikum tidligere. Vi vil se dem litt i historisk sammenheng og også fortelle om lysekroner i andre av rommene, sier Bonnevie. Hun har ikke tallene i hodet på hvor mange lysekroner det finnes på Slottet, men det er minst en i hvert eneste værelse.

Svært populære

Omvisningene på Slottet har vært en publikumsmagnet helt siden de startet, og besøkstallet har ligget mellom, m 25.000 og 30.000 hver sommersesong.

Åpningstidene er fra klokka 11-17 hver dag, bortsett fra fredager da Slottet først åpner klokka 13. Den samme åpningstiden gjelder på fødselsdagene til dronning Sonja (4. juli) og kronprins Haakon ((20. juli) (©NTB)