Oslo: Forlagsdirektør Einar Ibenholt tok sterke ord i bruk for å understreke sin stolthet over den fyldige listen som rommer over 300 utgivelser, deriblant 72 barnebøker.

Selv om forlaget stolt presenterte debutantene Hanne Ramsdal, Mazdak Shafieians og Lars Mytting, er det mer etablerte navn som står i høysetet når høstens utgivelser skal nevnes.

– Med utgivelsen av «Entusiasme og raseri» bekrefter Ari Behn at han virkelig er en forfatter som er kommet for å bli, sa redaksjonssjef Kari Marstein.

Hun pekte ut at Behn sammen med Levi Henriksen og Trude Marstein, som begge kommer med nye romer i høst, vil prege utviklingen i norsk litteratur de neste 25 år.

Ny norsk krim

Også kriminalromanene satser forlaget tungt på. I løpet av høsten vil bøker fra flere norske og utenlandske forfattere bli sendt til bokhandlene, i forvissning om at mesteparten vil finne mange lesere.

Stein Morten Lier ble skjelt ut av mange med utgivelsen sin NOKAS-inspirerte bok «Mafiya» i fjor, men lar seg ikke skremme. I løpet av september er han på ny aktuell med krimromanen «Bizniz» om organisert kriminalitet fra Russland.

Veteranen Gunnar Staalesen kommer med sin 13. roman om Varg Veum. Denne gang går han tilbake til hendelser i fortiden i utgivelse «Dødens drabanter». Forventninger er også knyttet til boken «Smertegrensen» som er skrevet av journalist Tore Oksholen og som skildrer biologisk terror i ellers fredelige Trondheim.

Av utenlandske krimforfattere som blir lansert er Michael Connolly, Patricia Cornwell, svenskene Åsa Larsson og Helene Tursten, samt Robert Wilson.

Mat må til Det umettelige markedet for kokebøker blir også i høst stimulert. Ingrid Espelid Hovig har fått dårlig tid i pensjonisttilværelsen og har derfor mikset en bok med 365 middagsretter det er mulig å tilberede på under en halv time. Temaet er lettvint og riktig mat, basert på råvarer som finnes i butikken på hjørnet.

Etter 11 år med å holde kurs i hvordan lage asiatisk mat, har Anna Røer samlet sine beste oppskrifter mellom to permer og kalt boken «Asia». Boken inneholder hennes beste oppskrifter fra Thailand, Vietnam, India, Malaysia og Kina.

Gyldendal skrøt torsdag også av sitt siste tilskudd på utvalget over spill. Rolf Woods var opphavsmannen bak det norske landslaget i poker. Han har laget brettspillet «Helt Texas» der spillerne lærer å spille poker og målet er å komme til finalerunden i Texas.

– Dette spillet understreker at det viktigste ikke er å delta, men å vinne, lo redaksjonssjef Anne Britt Granaas.