— Jeg vet nå egentlig ikke om det er dikt jeg skriver. Dikt skal være «hjerte» som rimer på «smerte» og veldig dypt, humrer Borgny Salvesen (90). Hun sitter med diktsamlingen «Dikt & funderinger» som hun fikk gitt ut i fjor høst av Vennesla Libris.

Det gjorde henne kanskje til landets eldste bokdebutant, og onsdag ble det klart at debuten er belønnet med en nominasjon til Sørlandets litteraturpris. De to andre nominerte i kategorien skjønnlitteratur er Birger Emanuelsen og Mirjam Kristensen.

— Jeg visste jo ikke hva denne prisen var for noe, og det kan nå aldri bli slik at jeg får den, sier hun lettere himmelfallen. Borgny har dekket på til kaffe og kaker hjemme i Sentrumsveien i Vennesla. Besøk av media har hun så langt hatt lite av, men boka med rundt 70 venndølske dikt og betraktninger har nå vendt lyskasterne mot henne.

En belastning

— Har du skrevet lenge?

— Nei, slett ikke. Jeg begynte først da jeg hadde pensjonert meg som 63-åring.

— Det skulle vel bli 27 år?

— Ja, hehehe. Det blir det. Jeg må nesten be om unnskyldning for at jeg har blitt så gammel. Jeg er en belastning for hele staten, ler hun.

Erotikk

Diktene har hun fra tid til annen lest opp i kristne forsamlinger eller ved høytider og fødselsdager.

— Jeg tror snaut det er et dikt der jeg ikke har tatt med Gud, for det er hovedbudskapet. Jeg tror nok det er hans fortjeneste at denne boka har blitt så populær. De sier det er den de selger mest av på Libris i Vennesla, sier hun.

Det lokale gjennombruddet hennes kom på et arrangement i Vennesla kulturhus i serien «Bøker, mat og prat».

— Det var et veldig seriøst program, og det hadde tittelen «Romantikk og erotikk».

Det siste ordet nærmest hvisker hun.

Alle ble glade

— Jeg hadde tenkt å trekke meg, for jeg var ikke sikker på om Gud ville like dette her. Men så måtte jeg da jeg så at navnet mitt sto på trykk blant dem som skulle delta, sier hun.

Og her leste hun altså diktet «Sara og Abraham».

«- Dette handle om Sara og Abraham.

Det var de to / som lo

det er mange som tru at det va bare Sara som lo

men de lo begge to

For i 1 Mos 17,17 ser me at Abraham lo så han datt

At dei skolle bli mutter og fatter/det konne ikkje bli ant en latter

Det va jo vitti / for Sara va nitti

Kanskje trudde de det va bare ein spøg,

alligevel de hadde englebesøg

Er de ikkje vidunderlig,e de to/nettopp for det de lo

Detta kjære, rare /muntre pare

Så fekk de sønnen, den deiligste av alle skatter.

Å, tenk, så kalte de han Isak, og det bety latter

En må bare spør / om ikkje dei to hadde godt humør

— Det må vel sies å være gjennombruddsdiktet mitt, for de ble så strålende glade alle som var der, sier hun. Ved siden av Gud er nemlig underfundig, venndølsk humor ett av kjennemerkene på diktningen hennes.

— Jeg tror jeg må prøve å få gitt ut ei bok til! Målet må være å få det til før jeg blir 100, ler den tidligere sykepleieren.

Kunstmaler

Foruten poesi er billedkunst den andre store hobbyen hun har dyrket på sine eldre dager. Veggene i leiligheten er dekket med malerier, og de fleste har hun laget selv. Mange av dem er brukt som illustrasjoner i boka.

— Hele livet har jeg vært interessert i å se på bilder, og så begynte jeg å male da jeg ble pensjonist. Jeg har ikke gått og lært det noe sted. Før kunne jeg sitte i fem timer og male, men de siste årene har jeg blitt mye dårligere til det, sier hun.

— Har du noen litterære forbilder?

— Arnulf Øverland og Inger Hagerup er gode til å få det til. Jeg er ikke så glad i dem som blir så vidløftige. Det blir ofte så veldig dypt, og det er jo ikke bra når en ikke er så dyp sjæl, ler hun.

Danket ut de etablerte

Borgny Salvesen er nominert i stedet for etablerte navn som Nils Christian Moe-Repstad og Gaute Heivoll.

— Noen av kriteriene vi bruker er at det skal være bredde, og at vi skal slippe til unge stemmer. Når det gjelder Borgny Salvesen kan man jo si at hun er en ung stemme i den betydning at hun er en ny stemme, sier Jon Terje Ruenes.

Bokhandleren fra Vennesla er juryformann i Sørlandets litteraturpris, og onsdag morgen presenterte han de seks nominerte til Sørlandets litteraturpris.

Den største overraskelsen var utvilsomt nominasjonen av Borgny Salvesens "Dikt og funderinger". I fjor kom også Nils Christian Moe Repstad, Gaute Heivoll og Terje Dragseth med kritikerroste bøker. Moe Repstads diktsamling "19 forgiftninger" ble av flere riksaviser kåret til en av årets beste bøker.

— Ja, vi var i tvil om vi gjorde det rette da vi utelot disse. Men dette er denne juryens valg, og den må vi stå inne for, sier Ruenes. Selv meldte han seg inhabil da Salvesens bok skulle vurderes fordi hans egen bedrift Libris Vennesla står som utgiver.

Foruten Jon Terje Ruenes består nominasjonsjuryen av følgende: Leon Bang Hetlevik, Irene Trysnes, Hilde Daland og Merete Holtan Birknes.