Etter at Kjell Nupen gikk bort 12. mars, skrev den engelske avisen The Guardian, en nekrolog om Kjell Nupen:

Nordisk identitet

— Den norske kunstneren Kjell Nupen, som døde 58 år gammel av kreft, var en ledende figur innen skandinavisk kultur. Med sin uttrykksfulle teknikk og lyriske tilnærming til naturen, og ikke minst et element av angst, utviklet han en egen nordisk identitet, skriver Christopher Masters.

Hele nekrologen kan du lese her.

— Karrieren hans er full av motsetninger. I sin ungdom på 1970-tallet var han påvirket av politisk engasjerte kunstnere i Tyskland, mens hans senere verk var roligere. En mann som ble forbundet både med Gerhard Richter og dronning Sonja av Norge, er vanskelig å sette i bås, står det videre.Nekrologen tar videre for seg Nupens forhold til hjembyen Kristiansand:

— Han tilbrakte store deler av livet sitt i denne regionen, som han utsmykket med skulpturer og reflekterte dets maritime lys og setting i sine malerier.

Nupen-blå

  • Nupens mest slående prestasjon var å tilegne landskapet til sin hjemby Kristiansand med en intens lysstyrke. Han fikk også æren for oppfinnelsen av en farge som senere ble kalt Nupen-blå.

Nupen hylles videre for sine mange utsmykningsoppdrag, der blant annet Otterdalsparken (Nupen-parken) nevnes.

— Mest imponerende av alt var Ansgarkapellet i Kristiansand (2008), der Nupen brukte de samme arkitektoniske proporsjonene som er beskrevet i Det gamle testamentet av Salomos tempel, skriver Masteres i nekrologen.