Stein Hellevig fra Kristiansand er filmens regissør. Han var selv en av de som ble fenget av Dryads på nittitallet. Foto: Tore André Baardsen
Marius Christiansen har laget filmmusikken og i tillegg skrevet flere låter til "nye" Dryads. - Det ender vel opp med åtte-ni låter utenom scoret, som jeg ikke har begynt på ennå, sier komponisten. Foto: Reidar Kollstad

— Vi er omtrent halvveis. Vi har skutt 50 prosent, og skyter i et utrolig høyt tempo. Vi må lage filmen fort, slik at den fortsatt er aktuell når den kommer ut, sier Sten Hellevig.

Kristiansandsregissøren prater om sin nyeste film, ungdomsfilmen «Dryads», som i disse dager spilles inn i Stavanger. Den baserer seg på kristiansandsbandet med samme navn, som var blant byens hotteste på nittitallet og blant annet spilte to ganger på Quart-festivalen.

I filmen har guttebandet blitt et jenteband, vokalist Henrik (Moy Askildsen) har blitt til Henriette og nittitallet har blitt til 2014. Vi møter 15-åringen Hilde, som forfølger bandet og legger mobilvideoer ut på Youtube.

— Det kommer en lignende film fra Hollywood, om en 14-åring som starter et band («Sing Street», red.anm.), der U2 gjør musikken, så vi må bare komme oss ut på kino, sier Hellevig.

Dryads-komponist

Og nettopp musikken er viktig i «Dryads». Hellevig har fått sin gode kamerat og tidligere Dryads-trommis Marius Christiansen til å komponere filmmusikken, samt et album med «nye» Dryads-låter.

— Det som er gøy med dette, er at jeg får lagd elektronika-musikk som et band ville gjort det. Og jeg liker elektronika. Jeg har prøvd å tenke hvordan Dryads ville skrevet sin musikk i dag, sier Christiansen.

Thom Hell og Henrik Moy Askildsen, som begge var en del av Dryads, har også skrevet musikk til filmen, sammen med Kjetil Myhre fra bandet Dråpe.

— Dette er en ungdomsfilm, og den består av 40 prosent musikk, sier Hellevig, som også har fått med seg Marius Gulbrandsen som filmfotograf.

Ny musikkplattform

Regissøren forteller at publikum får bli med inn på øvingslokalet og se når bandet øver, når de sparker medlemmer og når de finner nye medlemmer. Og når de finner «soundet» sitt. I filmen vises hele eller halve låter, ikke bare ti sekund av en låt, slik det gjerne pleier å være i filmer.

— Det finnes på en måte ikke noen plattform for musikk lengre Tidligere hadde vi kassett, lp og cd. Jeg tror kino blir den nye plattformen for musikk, forteller regissøren.

Skuespilleren Iben Akerlie, kjent fra «Victoria», spiller vokalisten Henriette. Akerlie har, i rollefiguren Henriettes skikkelse, skrevet tekstene til låtene i filmen. Danske Allan Hyde og svenske Alba August utgjør resten av bandet. Anneli Aune spiller 15-åringen Hilde, mens Jannike Kruse spiller Hildes mor.

— Det blir veldig ekte, sier Hellevig, som håper filmen kan få premiere tidlig neste år, slik at det blir en «lengte til sommeren»-film.

Satser på festivaler

Det er tidligere kinodirektør Petter Benestads nye selskap (se undersak) Last Filmdistribution som skal distribuere filmen til landets kinoer.

— Vi er i dialog med kinosjefer og satser på lansering tidlig i mars. Da er det flere festivaler i forkant, så vi håper på en internasjonal premiere i forkant av den norske premieren, sier Terez Hollo-Klausen, daglig leder i Last Filmdistribution og produsent for filmen.

Petter Benestad blir filmsjef

Petter Benestad har gått av som kinodirektør. Nå blir han filmsjef i nyoppstartede Last Filmdistribution.

— Når jeg nå trapper ned, så har jeg lyst til å jobbe med film fortsatt. Jeg føler jeg har en del å bidra med der, sier Petter Benestad, som 1. juni gikk av som kinodirektør ved Kristiansand kino.

Allerede på fjorårets Cannes-festival møtte han filmprodusent Terez Hollo-Klausen, og de to begynte å planlegge et filmdistribusjonsselskap sammen. Nå er Last Filmdistribution etablert, hvor Benestad er filmsjef og Hollo-Klausen daglig leder.

Mange planer

— Jeg er glad for hans erfaringer fra kinosiden. Jeg har erfaring fra produsentsiden, og sammen utfyller vi hverandre, sier Hollo-Klausen.

— Den viktigste oppgaven for meg nå, er å selge inn «Dryads» til norske kinoer, sier Benestad.

«Dryads» er den første filmen selskapet distribuerer. Planen er at det skal bli flere.

— Vi tar ett skritt av gangen, og ønsker å distribuere egne filmer, slik som «Dryads». Det kan bli andre norske filmer, og kanskje også utenlandske. Men fokuset vil være på norskproduserte filmer, sier Hollo-Klausen.

Benestad ønsker også å bidra til å fronte sørlandske filmer.

— Filmer som er produsert for kino på Sørlandet kan være interessante å distribuere gjennom byråer. Det er allerede gjort et par fremstøt, sier Benestad.