KRISTIANSAND: — Å skrive for barn er både morsomt og koselig, men også svært utfordrende, fastslår Jo Nesbø overfor Fædrelandsvennen.

Først da han innså at han måtte skrive barnebøker på samme måte som han forteller historiene til datteren på åtte år, løsnet skriveprosessen. Da hadde Nesbø allerede jobbet med boken i noen år.

— Jeg har gått i god skole hos min datter. Hun gir usensurert og umiddelbar respons, sier Nesbø og smiler.

Stinn brakke

Den populære forfatteren, sangeren - og en gang også en lovende fotballspiller - har nettopp signert bøker i fleng. Både Jo Nesbø-fans og andre som ønsket å gi en litt spesiell julegave til noen de er glad i, sørget for tettpakket atmosfære hos Birting Libris lørdag ettermiddag. Og folk hadde flere Jo Nesbø-bøker å velge blant. Han signerte både barneboken «Doktor Proktors prompepulver», den sjuende Harry Hole-boken «Snømannen» og langnovellen «Det hvite hotellet» som er skrevet til inntekt for Redd Barna. Vibeke Hvistendahl benyttet anledningen til å få signert både barneboken og novellen. «Snømannen» har hun lest for lenge siden.

— Jeg har lest alt av Jo Nesbø og sluker det rått. Han er en av mine klare favoritter, sier Hvistendahl som kjøpte novellen til seg selv og barneboken til niesen på seks år som bor i Tyskland.

— Jeg har ikke lest «Doktor Proktors prompepulver» selv, men er sikker på at han er en god barnebokforfatter også. Han er jo et multitalent, sier bokkjøperen.

Eksentrisk oppfinner

I Jo Nesbøs første barnebok møter vi barna Bulle og Lise og den eksentriske oppfinneren Doktor Proktor. Han har funnet opp et prompepulver, men ønsker å bruke Lise og Bulle som forsøkskaniner for å perfeksjonere pulverets virkning og anvendelsesområde. Sammen utvikler de et superprompepulver som er så bra at det kan skyte folk ut i verdensrommet.

Nesbø har valgt å fortelle boken med voksen stemme.

— Jeg måtte tillate at det er ting der som barn ikke forstår. Barn møter ting de ikke forstår hver dag. De er vant til å navigere i et univers hvor mye er uforståelig, mener forfatteren.

Hjelper redd barna

Langnovellen «Det hvite hotellet» ble til gjennom et samarbeid med medforfatter og satiriker Are Kalvø. Den handler om forsikringsjuristen Thomas Alvern som reiser til India for å oppklare en svindelsak. Møtet med storbyen Mumbai stiller ham etter hvert overfor et moralsk dilemma i ingenmannsland mellom stringent forsikringsjus, vaklevoren menneskelighet og selvmotsigende rettferdighet. Ideen til boken fikk Nesbø da han skrev «Snømannen» i India. Inntektene fra boken går til Redd Barnas arbeid for å sikre skolegang til åtte millioner barn innen 2010. «Snømannen» trenger neppe noen nærmere introduksjon. Den sjuende Harry Hole-boken kom ut i sommer, og solgte 160.000 eksemplarer på en uke. Mange mener den er den er den skumleste så langt i bokserien.

— «Snømannen» er helt klart den nifseste jeg har skrevet. Den har en del grøsserelementer i seg, sier Jo Nesbø.

— Blir den neste Harry Hole-boken like skummel?

— Det er det for tidlig å si noe om, men jeg er i gang med å skrive den (se egen sak).