KRISTIANSAND: Negativ Quart-kapital på 7,6 millioner blir snudd til 600.000 kroner i pluss.

— Det nye Quart-styret har grundig oversikt over økonomien og et konsept vi tror på, sa Cultivas styreleder Trond Bjørnenak på gårsdagens møte.

Ved å ettergi et lån på 2,5 millioner kroner, samt gi to millioner i friske penger, ga Cultiva første del av det som er en gigantisk redningspakke i samarbeid med Kristiansand kommune og Kristiansand Næringsselskap (KNAS).

Egne bein

De tre instansene skal både ettergi gjeld og gi nye tilskudd til en samlet verdi av 8,2 millioner kroner, slik at Quart kan stå på egne bein i 2008. — Hvis ikke pengene bevilges i dag, må Quart gå til skifteretten, sa administrerende direktør Erling Valvik på møtet i går.

Siden det nye Quart-styret overtok 15. oktober har det foregått en intens økonomisk opprydning, og de skrekkeligste skjeletter har falt ut av skapet. Prognosen for årets underskudd lå på åtte millioner kroner, men viste seg nylig å være hele 16 millioner i minus.

En samlet gave fra Cultiva og KNAS på 12 millioner i juli, reduserer tallet til fire millioner. Men med en egenkapital på minus 3,6 millioner fra i fjor, lå det an til minus 7,6 millioner.

Felles løft

Cultiva-gaven er betinget av at KNAS gir ytterligere to millioner i friskt tilskudd og at Kristiansand kommune ettergir en gjeld på 1,7 millioner.

Cultiva, KNAS og kommunen har i fellesskap kommet fram til denne løsningen, og Cultivas styreleder, Trond Bjørnenak, har sterk tro på styreleder Steinar J. Olsen og hans mannskap.

Samtlige styremedlemmer uttrykte også ønske om at næringslivet tar ansvar for Quart.

— Vårt tilskudd er en kraftig tillitserklæring til det nye Quart-styret, sa Bjørnenak i går.

— Hva gjør at Cultiva nok en gang redder Quart og tror at de skal klare seg?

— For det første har de gjort en grundig opprydning i økonomien, og har en veldig mye bedre oversikt over de økonomiske utfordringene enn før, sier Bjørnenak til Fædrelandsvennen.

— For det andre jobber de mer aktivt og målrettet mot andre finansieringskilder enn bare billettinntekter. Og for det tredje jobber de med selve strukturen, og tenker å skape en byfestival der det kan komme tilleggsinntekter før og under festivalen.

— Hva gjør dere om de kommer gråtende og vil ha mer penger neste høst?

— Vi tror de skal klare seg selv, sier Bjørnenak, og blir supplert av Erling Valvik:

— Det er ikke Cultiva som skal drifte Quart. Hvis vi fortsetter med driftstilskudd, bryter vi med våre prinsipper.

- Sterkere enn noen gang

— Vi er veldig, veldig glade. Nå har vi det verktøyet vi trenger til å stå på egne bein, og kan igjen bli Norges råeste og største rockefestival.

Det sier Quarts styreleder, Steinar J. Olsen, til Fædrelandsvennen.

— Quart er endelig kvitt gjelden og med frisk egenkapital står vi sterkere enn noen gang, sier han.

— Vi har gått i dybden og foretatt økonomisk ryddesjau i kjeller og loft. I tett dialog med Cultiva, KNAS og kommunen har vi lagt til rette for det som kan bli en veldig bra Quart 08, sier han.

Å få næringslivet med på laget er en del av planen, og det er nedsatt et eget kommersielt råd med konsernsjef i Dyreparken Utvikling, Reidar Fuglestad, i spissen.

— Det kommersielle rådet skal både være sparringpartner og bindeledd til næringslivet, sier Olsen.

— Det er foreløpig ikke undertegnet noen avtaler, for det var viktig å få refinansieringen på plass først, sier han, og legger til at de også har god kontakt med potensielle sponsorer lokalt og i Oslo.

— Hva gjør dere om det likevel blir røde tall i 2008?

— Vi skal lage en så bra festival at det ikke blir røde tall. Og vi skal drive den så ansvarlig at vi ikke er avhengig av økonomisk krisehjelp fra offentlige instanser i fremtiden.