2007 var et godt år for norsk film, både i form av gode tall på kino og dvd-salg. Vi fikk blant annet en norsk skrekk-suksess med «Fritt vilt» og en kvinne-mann-komedie-tristesse i «Tatt av kvinnen».

«Rovdyr» slippes først

Den aller første norske filmen som får premiere, håper nok å surfe på suksessen til «Fritt vilt». For 11. januar slippes nemlig skrekkfilmen «Rovdyr» løs.

Patrik Syversen har regien, og skuespillerlaget som skal få blodet ditt til å fryse består blant annet av Lasse Valdal, Nini Bull Robsahm og Henriette Bruusgaard. Filmens budsjett er på rundt åtte millioner kroner.

Opprør i Kauto

Den andre norske filmen som får premiere i 2008, er Nils Gaups lenge omtalte historie om Kautokeino-opprøret. Storsatsingen med blant andre svenske Mikael Persbrandt og Mikkel Gaup er åpningsfilm under Tromsø internasjonale filmfestival, som starter 18. januar.

Filmen skulle egentlig vært vist i høst, men det har ikke vært mulig å få alt klart og dermed ble det bestemt av den skulle åpne TIFF. Filmen het opprinnelig «Kautokeino 1852», som henspeilte på året opprøret fant sted. Tittelen ble så endret til «Kautokeino-opprøret», slik at alle lettere skulle skjønne filmens tema. Filmens budsjett var på rundt 50 millioner kroner.

Stjernelag i «Lønsj»

«Lønsj» har premiere 1. februar og er et svart drama med humor: Det handler ikke om at ting kan gå galt, men hvordan de går galt.

Dette er Eva Sørhaugs debut som spillefilmregissør, og hun har sagt følgende om prosjektet: « Mitt mål med filmen er at alle som noensinne har drømt om å seile jorden rundt skal selge leiligheten og sette kurset mot havet etter å ha sett filmen.» Filmen har et stjernelag av skuespillere: Aksel Hennie, Pia Tjelta, Ane Dahl Torp, Bjørn Floberg, Nicolai Cleve Broch, Ingar Helge Gimle, Kyrre Sydness og Anneke von der Lippe er med.

Filmen hadde et budsjett på drøyt 14 millioner kroner.

Mannen som elsket

15. februar er det klart for «Mannen som elsket Yngve». Filmen er basert på Tore Renbergs suksessroman og handler om Jarle Klepp, som får sitt liv snudd på hodet da det kommer en ny gutt i klassen, nemlig Yngve. Historien finner sted i Stavanger i 1989, og Jarle spilles av «Fritt vilt»-debutant Rolf Kristian Larsen, mens rollen som Helge spilles av Arthur Berning.

Dette er regissør Stian Kristiansens langfilmdebut, og filmen hadde et totalbudsjett på drøyt 15 millioner kroner.

Selsomt

Familiefilmen «SOS Svartskjær» har også premiere 15.februar. Filmen har blant annet selen Selma fra Akvariet i Bergen i en av rollene, og vil nok garantert sjarmere store og små. SOS Svartskjær er en spenningsfilm, og det betyr blant annet jakt på en mystisk pakke...

Regi og manus er ved Arne Lindtner Næss, som blant annet har stått bak fire «Olsenbanden Jr»-filmer, som har gått riktig så bra på kino. I de mest sentrale rollene finner vi Amina Hegvold Sanca, Øyvind H. Vaktskjold og Ragnhild M. Gudbrandsen.

Politisk thriller

Ulvenatten er en politisk thriller basert på Tom Egelands bestselger fra 2005. Egeland har også skrevet manus til filmen. Handlingen: Under direktesending av et debattprogram på ABC griper en gruppe tsjetsjenere til våpen og tar flere gisler. Terroristene krever at gisseldramaet skal kringkastes verden over på direkten.

Filmen har premiere 29.februar og har Ingar Helge Gimle, Jørgen Langhelle og Anneke von der Lippe på rollelisten. Regissør er svenske Kjell Sundvall, som har regissert flere spillefilmer og en lang rekke tv-serier. Filmen hadde et budsjett på nærmere 19 millioner kroner.