KRISTIANSAND: – Det veier 0,9 tonn, forklarer kunstneren Per Fronth som er ferdig med sitt livs største arbeid.

I det store atelieret i Kristiansand pakkes nå et over ni meter langt og halvannen meter høyt bestillingsverk som skal sendes til USA. Det er bestilt av et nytt fasjonabelt hotell— og ferieanlegg nord for Miami i Florida som heter Boca Raton Resorts. Frisen skal pryde en hel vegg i en stor restaurant i 18. etasje med utsikt over Atlanterhavet og gi spisegjestene nok en følelse av hav og uendelighet.

– Hvordan får man et slikt oppdrag?

– Det har jeg fått gjennom mitt galleri i New York, Dillon Gallery. Men jeg har tidligere jobbet med arkitektfirmaet som har bestilt dette. Da dreide det seg om en stor installasjon på MGM Grand Hotel i Las Vegas. Firmaet Bentel & Bentel Architects er meget anerkjent i USA, blant annet tegnet de utvidelsen til Museum of Modern Art i New York, sier Fronth.

PLEXIPLATER

Frisen består av plexiplater, hver 20 mm tykk. Fronth har benyttet seg av sin teknikk med å transformere foto inn på platene og deretter bearbeide dem videre. Her blir det en illusjon om ekstra dybde, siden det er lagt inn elementer på alle fire sidene av de to plexiglassene. Motivet er en lang horisontlinje som etter hvert brytes opp, og man får følelsen av at sjøen beveger seg når man ser en kommende storm i horisonten. Det skal leses fra venstre mot høyre.

Disse fotografiene ble tatt av Fronth høsten 2001 da han sammen med seks andre seilte over Atlanterhavet fra Kanariøyene til Karibia. Det var i tiden etter 11. september, da han fra sin bopel i New York hadde utsikt til katastrofen med tvillingtårnene.

– Etterpå måtte jeg bare komme meg unna New York. Da var det godt å foreta denne reisen som vi nøyaktig målte til 20 dager, 16 timer – og to minutter!

– Hva opplevde du på turen?

– Jeg ble høydesyk. Da jeg lå og duppa i havet midt ute på Atlanteren og bare hang i et tau til båten, så begynte jeg å tenke på at det var seks tusen meter til bunnen, smiler han.

UTSTILLINGER

Frisen skal være ferdig montert i løpet av desember. Men Fronth har flere jern i ilden denne høsten. Han skal ha en separatutstilling i Stavanger i oktober, og han skal ha en større utstilling i New York fra 16. november. Dessuten skal han levere utsmykning til Flekkerøy skole denne måneden.