— Den digitale fremtiden er her nå! sa Gates under sin åpningstale på CES ( Consumer Electronic Show) i Las Vegas søndag kveld.

CES har i løpet av noen få år blitt verdens største forbrukerteknologi-messe. Og alt du ikke visste at du behøvde av duppedingser og dingsebomser i 2007 vises fram her.

Det digitale hjem og paradigmeskiftet innen TV vil dominere årets messe fullstendig, spådde analytikerne i forkant av årets tekno-fesjå. Og det ser ut som om de får rett, for det var nettopp disse to punktene Gates brukte mest tid på i sin såkalt key speach.

PC og TV - sømløst knyttet sammen

— Unge mennesker bruker nå mer tid foran PC'en enn hva de bruker på å se TV, sa Gates i åpningstalen. - Mennesker i dag ønsker å dele både erfaringer og produkter med hverandre - og gjerne via flere plattformer.

Tusenvis av pressefolk fra over hele verden var samlet på messeområdet i Las Vegas da Gates kom opp på scenen søndag kveld. Det var i forkant ventet at dette skulle bli den aller siste åpningstalen fra Gates på et CES-show, men Gates hadde en liten joker i skjorteermet, for allerede fra starten av så tok han seg tid til å annonsere at han neste år ville holde sin aller siste åpningstale.

Ikke uventet var mye av det Gates sa uforbeholden ros og tro på egne produkter. I følge Gates så vil alle elektroniske produkter vi bruker i dagliglivet samhandle helt sømløst med hverandre - med Windows Vista som sentral plattform selvsagt.

Hjemme-underholdning i fokus

I motsetning til tidligere lanseringer av Windows-plattformer er det denne gangen hjemmebrukeren og underholdning som står i fokus. Microsoft har ved flere anledninger understreket at Windows Vista er en spill -og multimediaplattform, og målet er at alle Microsoft-produkter for hjemmeunderholdning ( Xbox, Zune, etc.) skal jobbe sammen. Både Windows Media Center og HD DVD skal være like lett tilgjengelig for Xbox 360 som på PC. Også IPTV skal etterhvert bli en integrert del av den totale " Microsoft-opplevelsen".

IPTV er fremtiden

Robbie Bach, president for Microsofts underholdningsdivisjon kom fram på scenen etterhvert for å fortelle om selskapets nye satsningsområde nå som Vista var i boks. I følge Bach så ble det solgt over 10,4 millioner Xbox 360 -konsoller ved utgangen av 2006, melder BBC News i dag. Bach fortalte videre at Microsoft har arbeidet hardt med å integrere IPTV ( Internet Protocol TV) med Xbox 360 og at sluttresultatet snart ville bli å oppleve for sluttbrukerne. IPTV er et digitalt distribusjonssystem som gjør at TV-programmer og filmer kan bli levert både direkte eller ved forespørsel ( on demand) via bredbånd og rett inn på Xbox 360 eller Windows Vista.

— Vi regner med å kunne tilby Xbox 360 -brukerne IPTV mot slutten av året, sa Bach.

Gates brukte også sin tilmålte tid til å introdusere et nytt produkt. Sammen med HP har nemlig Microsoft nå satt inn ressurser på å utvikle en ny type hjemme-enhet som som lar brukerne lagre all data på en sentral " mini-server". Fra denne skal det være mulig å få tilgang til alt innhold fra alle Microsoft-tilknyttede produkter. Disse produktene vil da i dette tilfelle være Zune, PC, Xbox 360 og mobil. Windows Home Server kan inneholde opp til en terabyte med data.

Gates avsluttet sin tale med å si at nettverk var nøkkelordet for den digitale framtid. Og med tanke på hvor langt Microsoft nå har kommet med denne idèen blir det nå opp til konkurrentene og komme med et reelt alternativ til Microsofts "totalpakke".

Klarte det "umulige"

Ved lanseringen av Xbox 360 ved utgangen av 2005 forkynte Microsoft at de hadde som mål å selge 10 millioner eksemplarer av Xbox 360 - et antall kun de ferreste hadde tro på. For i et marked som var så totalt dominert av Sony, hvordan kunne da Microsoft tro at de hadde livetes rett? Den første Xbox'en jo på ingen måte noen dundrende suksess.

Men Microsoft klarte det "umulige". Ved å få et års forsprang på erkekonkurrenten Sony så har Gates & Co. nå solgt 10,4 millioner konsoller verden over. Og med tanke på de enorme forsinkelsene som Sony har opplevd i forbindelse med PS3-lanseringen ( ventet å komme i løpet av mars måned her i Europa), så opplever nå Xbox 360 og ikke minst online-tjenesten Xbox Live en popularitet som kun de mest optimistiske hadde forutsett.

— Vi har satt nye rekorder for hvert skritt vi har tatt, sa Robbie Bach. - Dette er helt utrolig for et konsoll såpass tidlig i livssyklusen. I tillegg har vi solgt over 2.7 millioner eksemplarer av «Gears of War». Dette betyr da at denne tittelen i løpet av bare noen få måneder har klart å opparbeide seg Halo-status i spillverdenen. Xbox 360 -eiere har nå 160 titler å velge i og maskinen finnes i 37 forskjellige land.

Bach fortalte også at Xbox Live -tjenesten nå har fem milloner medlemmer. Noe som gjør den til den største globale nettverkstjenesten på TV.

Så med alle godordene fra Bill Gates og Robbie Bach er det bare en ting vi kan gjøre - nemlig å vente på Windows Vista.