Ett års fengsel på hver av piratene og et felles erstatningskrav på 30 millioner kroner. The Pirate Bay ble anker tapet, mens digitalekspert og NTNU-forsker Hendrik Spilker tror fildeling har kommet for å bli.

Betenkt

— Isolert sett tror jeg ikke dommen vil bety så mye, det finnes mange andre steder hvor man kan dele musikk. Men jeg er veldig betenkt over premissene som danner grunnlaget for dommen, sier førsteamanuensis i mediesosiologi, Hendrik Spilker ved NTNU.

— Hvorfor er du betenkt?

— Fordi de er dømt for tilrettelegging for ulovlige aktiviteter, men ikke ulovlig aktivitet i seg selv. Nå kjenner jeg ikke finjussen, men potensielt åpner dette for at andre medvirkere, i hermetegn, kan saksøkes for det samme.

Google kan saksøkes

— Kan google saksøkes?

— Det er en mulighet. Men jeg er enda mer opptatt av at ammunisjonen nå lades for å presse nettleverandørene som jo kan sies å være tilretteleggere for ulovlig aktivitet, sier Spilker som frykter sensur på nettet.

— Ja, det vil man kunne oppleve. Det er jo tilfelle i Danmark allerede, der musikkindustrien har rettskjennelse for at nettleverandører skal stenge tilgangen til The Pirate Bay. Ifpi prøver nå det samme i Norge og har en sak gående mot Telenor. Så dette er ikke luftige tanker, men en utvikling som allerede er i gang. Og akkurat det hadde i mine øyne fortjent enda mer avisomtale enn Pirat Bay-saken har fått.

Håpløst å regne tap

Spilker tror det er vanskelig å sette opp et regnestykke på hvor mye musikk- og filmbransjen taper på fildeling.

— Jeg har sett en del mer eller mindre gode forsøk på slike regnestykker. Musikkindustrien selv har stått for noen av de dårligere. Det er såpass mange momenter som skal inn i bildet at man aldri vil kunne bli enige om et slikt regnestykke. Dersom man skulle gå for en løsning som et kompensasjonssystem som jeg har gjort meg til talsmann for, så vil det ikke kompensere for tapt cd-salg, men gi rimelig kompensasjon for bruken av musikk på nettet. Men nå er vi over i spissfindigheter.

Urealistisk å stoppe

— Hvis all fildeling hypotetisk sett stoppet fullstendig; tror du musikere og filmskapere vil få et plutselig løft i inntektene?

— Nei, det tror jeg er helt urealistisk. Og det er også helt urealistisk at fildeling stopper helt opp. På ett nivå er det en fåfengt kamp. Samtidig er seirene musikkindustrien bygger i det små - som dom mot Pirate Bay, kjennelser for at internettleverandører stenger sider ute og Datatilsynets midlertidig godkjenning av midlertidig kartlegging av trafikk på nettet – med på å skape et klima av frykt. Det er skummelt, og vil samtidig nok ikke kunne stoppe fildelingen. Det er utrivelig og skummelt.

Hindrer konstruktive løsninger

— Hva synes du personlig om dommen?

— Jeg er personlig lei meg for dommen og håper at ankerunden fører til et annet resultat. En slik dom vil forlenge og intensivere musikk- og filmindustriens forfølgelsesstrategi, og utsette jakten på konstruktive løsninger. Samtidig er det andre positive tegn i tiden, og da tenker jeg på flere partier som har brakt spørsmålet om fildeling inn i sine partiprogrammer. Endelig ser dette ut til å bli en sak som kommer opp på nasjonal politisk dagsorden, sier Hendrik Spilker som har skrevet et utdypende innlegg om fildeling på nettstedet deltemeninger.no.

Foto: Vegard Eggen