– Det finnes mange små piercingpsykopater som vil se sin herre og mester. Pain Solution har jo til og med vært på Newton på NRK og slått spiker inn i skallen, sier en engasjert Bjørnar Jacobsen.

Bookingsjefen på metallfestivalen Southern Discomfort mener han har gjort en gullbookingen med fakiren Pain Solution til kveldens og lørdagskveldens nattklubb på Caledonien Dancing. Han sitter i en sofa på det egentlig nedlagte diskoteket sammen med seks andre tungemetallentusiaster og gleder seg til desibelfest i helga.

Starter i dag

Southern Discomfort starter i dag fredag, og avsluttes i lørdag. Som vanlig mønstrer den en rekke gode metallnavn, og i år er det Enslaved som topper plakaten. 2006-vinnerne av Spellemannsprisen i metallrock spiller på Kick lørdag. I kveld er det Mnemic, Benea Reach og Trendkill som spiller der, før showet fortsetter På Hjørnet med Atrox, Neongod og Deathhammer.

På Hjørnet er det imidlertid 20-årsgrense, så «småmetallerne» (og alle andre) får et alternativt tilbud på nattklubben på Caledonien. Dette er nytt av året, og egentlig hadde ikke Discomfort tenkt å være der i det hele tatt. Men så kom de nye støybegrensningene som satte stopp for alt over talevolum på Kick etter klokka 2300. Nattklubbalternativet Caledonien Dancing dukket opp, og dugnadsgjengen heiv seg rundt og malte hele nattklubben metallsvart i løpet av et par dugnadskvelder.

– Jeg tror vi har brukt 66,6 liter matt svartmaling, anslår Jacobsen. De hvite og grå dekorasjonene som pryder svartveggene er laget av en undergrunnsgraffitiartist som kun vil bli omtalt under navnet Bangers.

Tilbake til sentrum

Southern Discomfort ble grunnlagt i 2002, og har med unntak av hvileåret 2005 vært arrangert årlig på ulike scener. Nå har festivalen kommet seg tilbake til sentrum etter noen år på studentstedet Østsia, og den beskjedne økonomien begynner å ta seg opp.

– Det er en ny følelse å ha såpass bra økonomi. Jeg tror nesten folk begynner å like oss, sier Elisabeth Gran som fungerer som administrativ/økonomisk leder i festivalen.

Tidligere i år bevilget Cultiva 300.000 kroner for de kommende tre årene. Pengene er øremerket kompetanseheving og merkevarebygging. Etter det har kulturrådet gitt 25.000 kroner, og Fond for utøvende kunstnere har spyttet inn 30.000 i underskuddsgaranti. Kommunen, fylket og Norsk Rockforbund har også gitt penger til budsjettet på i alt 500.000 kroner. I fjor gikk Southern Discomfort med 16.000 kroner i overskudd, etter å ha nedbetalt en del tap fra tidligere år.

– Det er også helt sykt hvor mange henvendelser vi har fått fra band som vil spille i år, sier bookingsjef Jacobsen.

Gratis seminar

– Vi må si noe om Serious Discomfort også, sier nettansvarlig Jo Vassbø. Lørdag ettermiddag arrangeres gratis seminar På Hjørnet med metallskribenten Gunnar Sauermann fra det tyske bladet Metal Hammer. Han er også til stede for å dekke Southern Discomfort for bladet, i tillegg til at han arbeider for det kjente plateselskapet Seasons of Mist. Sammen med Ivar Bjørnson fra Enslaved skal han snakke om hvordan man forholder seg til plateselskaper.

Men på Caledonien Dancing er det altså fakirshow og kjøttkroker som gjelder både i kveld og i morgen.

– Jeg klarer ikke å se på det. Jeg begynner å bli gammel, sier Bjørnar Jacobsen.

– Jeg skal se det, men jeg må holde hånda foran øynene, sier Elisabeth Gran.

Metallfestivalen Southern Discomfort 19. og 20. september i Kristiansand:

Fredag kveld:

Kick: Mnemic, Benea Reach, Trendkill

På Hjørnet: Atrox, Neongod, Deathhammer

Caledonien Dancing: Nattklubb, Pain Solution og DJ Grutle fra Enslaved.

Lørdag kveld:

Kick: Enslaved, She Said Destroy, Lowdown

På Hjørnet: Krakow, Ørkenkjøtt, Eon

Caledonien Dancing: Nattklubb, Pain Solution og DJ Pete Evil fra MTV.