Turbulensen i den internasjonale platebransjen fortsetter, og cd-salget går jevnt og trutt nedover. Ferske tall fra Nielsen SoundScan i USA viser at nedgangen halveis inn i 2008 er på 16,3 prosent. Den samme statistikken viser også at salget av digitale spor har økt med 30 prosent. Økningen i det digitale salget er imidlertid ikke like stor som i fjor. I Norge melder IFPI at bransjestatistikken for årets seks første måneder, at verdien på salg av musikk i Norge sank med tre prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Dette inkluderer både fysiske og nedlastede produkter.

Møter

Så hvordan møter så musikkindustrien utfordringene? Et av de ferskeste virkemidlene er å bruke videospillkonsollene. Spill som «Guitar Hero» og «Singstar» har tatt store deler av verden med storm, og disse sikrer nå artistene og selskapene nye inntjeningsmuligheter. Et godt eksempel på dette er Metallica. Metal-gigantene som i sin tid gikk til søksmål mot Napster har nå omfavnet ny teknologi. Når bandets nye plate kommer i september vil hele platen gjøres tilgjengelig for nedlasting til videospillet «Guitar Hero». Selvsagt mot betaling. På sine nettsider antyder også bandet at dette kan bli normen for plateutgivelser om noen år.

Industri

For de som fortsatt er ukjent med videospillene kan det nevnes at «Guitar Hero» og «Rock Band» er spill der du agerer gitarhelt ved hjelp av en miniatyrgitar i plast. Lydsporet består av gitarbaserte rockelåter fra store deler av rockehistorien. I «Rock Band» vil du i tillegg få muligheten tilå traktere trommer, sang og bassgitar. I «Singstar» trakterer du mikrofonen og synger med til kjente og kjære sanger. Spillet gir deg poeng etter hvor bra du synger. Tall som amerikanske Rolling Stone Magazine har hentet inn viser at de to spillene «Guitar Hero» og «Rock Band» samlet hadde en omsetning på over en milliard dollar i fjor. Da omsetningen passerte milliarden begynte selskapene til de store artistene å fatte interesse, og flere av de store artistene kastet seg på bølgen. Aerosmith skjøt gullfuglen med sin egen spesialversjon av. Den solgte 567.000 eksemplarer i USA den første salgsuken. Til sammenligning solgte bandets forrige album, «Honkin' on Bobo» bare 160.500 eksemplarer i 2004. Storartet

Platedirektør i MTG, og styreformann i Fono, Larry Bringsjord, er begeistret for videospillene. Selv har han sørget for at hans artister Erik & Kriss har sluppet til på Singstar. Han er ikke overrasket over at band som Metallica nå kaster seg over videospillene.

– Nei, jeg er ikke overrasket. Dette er kreativt og morsomt, og artistene har funnet en annen vei å lansere produktet sitt på. Kjenner jeg Metallica rett har de nok også inngått en feit avtale, humrer han.

Bringsjord minner om at spillbransjen og musikkbransjen ofte har samme eiere.

– Jeg tror vi vil se et tettere samarbeid mellom spillbransje og musikkbransje. Spillene bruker jo allerede veldig mye musikk, sier han.

– Hvordan vil det slå ut for artistene, for eksempel i forhold til inntjening?

– Det kommer an på hva slags avtaler du gjør med spillprodusentene. Markedet styrer, sier Bringsjord.

Norsk

Da Funcom tidligere i år en pressemelding offentliggjorde nyheten om at Turboneger skulle bidra på lydsporet til «Age of Conan» kom det også fram at bandet var klar for å bidra på videospillet «Rock Band II». Den nyheten ville ikke Electronic Arts i Norge bekrefte, men overfor spillnettstedet Gamer.no bekreftet Turbonegers manager Rune Grønn i juni at bandet jobber iherdig med å komme seg inn i spillverdenen.

– Vi har klarert Turbo-låter for bruk i både «Rock Band» , «Singstar» og «Guitar Hero» nå, men om dette betyr at musikken faktisk blir brukt er jo helt umulig å vite før spillene er gjort tilgjengelige for salg, uttalte han.

Grønn mente også at spillene er en fantastisk mulighet til å presentere bandet for et helt nytt publikum. Turboneger kan dermed bli første norske band i gitarspill-serien. Presseansvarlig i Electronic Arts Norge, Silje Grønli, bekreftet også til Gamer.no at selskapet har jobbet lenge med å få Turboneger inn i «Rock Band».

Primært

Som platedirektør tror Larry Bringsjord ikke at spillene kommer til å redde platebransjen eller overta fullstendig.

– Tidligere ble bruk av musikk til spill ansett som sekundær bruk. Jeg tror at dette kan bli primært. Bruk av musikk i spill kan tildels veie opp for tapet fra cd-salget, sier Bringsjord.

Han legger til at det viktigste er å få spredd musikken via så mange kanaler som mulig.

– Videospill er absolutt en slik kanal, sier han.