MANDAL: — Da jeg så innbydelsen til å delta, tenkte jeg det var nå eller aldri, sier Lisbeth Schulze.

— De siste årene har venner og kjente på besøk hjemme hos meg sett hva jeg har på veggene og spurt meg om å lage bilder til dem. Det har gitt meg selvtillit til å trø til, men jeg har ikke hatt lyst til å gi fra meg det jeg har laget, sier hun.

Schulze er industriarbeider ved Nøsted Kjetting. Hun er operatør og styrer datamaskinen som freser ut maskindeler. Maling og tegning har alltid vært hennes hobby. Hun bruker også mye fritid til å fiske og gå tur, men nå har malingen tatt det meste av tiden.

Laksedag

— Jeg må alltid ha en dag hvert år med sluk i Mandalselva for å fiske laks, men synes det har blitt litt for få turer på sjøen etter fisk, sier hun.

Schulze er født i Kragerø, men kom til Mandal tre år gammel. Det var da hun bodde i Oslo i fem år, hun for alvor begynte å male.

Bildene betegner hun som en blanding av abstrakt og figurativt, men merker at de fleste oppfatter motivene hennes som abstrakte. Bildet juryen plukket ut heter «Ro» og forestiller to mennesker som slapper av i naturen og nyter solnedgangen. Best trives hun med akrylmalerier.

— Jeg er verken med i kunstforeningen eller malerklubben i Mandal, men nå er jeg inspirert til å melde meg inn, sier hun.

Kjempegod respons

Det ble levert inn 126 arbeider fra 44 amatørkunstnere i regionen. Juryen fra Norske Bildekunstnere Agder slapp 42 bilder gjennom nåløyet.

— Vi begynte planleggingen i fjor høst og var spente på om noen ville forsøke seg. Nå synes vi det har vært en kjempegod respons og har allerede fått lyst til å gjøre det om igjen. Da kan det være aktuelt å ta med kunsthåndverk. Vi vet at det er mange amatørkunstnere som av forskjellige grunner ikke stilte opp denne gangen, sier Therese Klev og Katrine Hodnemyr i Mandal Kunstforening.

De to sier det har vært en lang prosess etter mønster fra Grimstad Kunstforening.

— Vi forsøkte først å lodde interessen fra tilbudet hos amatørkunstnere. Likevel var vi lenge usikre på hvordan oppslutningen ville bli.

— Å være med på juryens bedømmelse var lærerikt. Nå gleder vi oss bare til å vise fram det som er plukket ut, men vi synes det var mange flotte arbeider som røyk ut av en eller annen grunn. Deltakerne på utstillingen er fra begynnelsen av 20-årene til godt voksne. Det er flest malerier, men utstillingen kan også by på akvareller, trykk, etsinger, tusjarbeider og foto, sier Therese Klev og Katrine Hodnemyr.

aksel.faag@fvn.no - 38 27 17 42