SANDE: Fredag før jul satt trommeslager Gunnar Sæter og bassist Audun Ramo i bilen på vei fra Kristiansand til Oslo for å begynne innspilingen av Kristiansand-musikeren Kjetil Grandes nye album.

Like over klokken 22.00 gikk det galt på den ulykkesbelastede strekningen.

Tok u-sving i 100-sone

— Jeg lå i venstre fil i 100-sonen ved Sande og skulle kjøre forbi, da jeg plutselig så en bergingsbil bremse ned for å ta en u-sving gjennom en åpning i midtdeleren, forteller Sæter til fvn.no på telefon fra Ørsta.

Sæter klarte å gjøre en unnamanøver så han unngikk å smelle inn i bergingsbilen, men klarte likevel ikke å unngå et sammenstøt. Bilen de to musikerne satt i, kolliderte med bergingsbilen, og havnet delvis ut i grøfta på siden av veien.

- Jeg husker bare at jeg reagerte kjapt, sier Sæter. Så ble alt svart. Bassist Audun Ramo, som var passasjer i varebilen, fikk kun lettere skader.

— Audun kom seg raskt ut av vraket og slukket brannen i motorommet med frakken sin, forteller Sæter.

Brakk lårbeinet

Sæter ble sittende fastklemt en halvtime etter ulykken, før brannvesenet fikk skåret ham løs fra vraket.

— Jeg brakk høyre lårbein, punkterte høyre lunge og brakk kragebeinet på høyresiden, samt ribbein, forteller han.

Sæter fikk permisjon fra sykehuset i jula og har bunkret god julemat med familien. Hver eneste dag har han brukt til å kjempe seg tilbake bak trommesettet:

— Det har gått veldig bra. Jeg er jo litt sta også, så jeg mistenker det har litt med viljestyrke å gjøre. Legger man seg ned, blir man jo liggende.

Spiller trommer

Lårbeinsbruddet er skrudd sammen igjen med bolter. I romjula kom Sæter seg, på krykker, til en musikkforretning og fikk prøvd trommene igjen.

— Formen er ikke så aller verst, og jeg skjønte at dette går raskt den riktige veien.

- Men spiller du basstromme med brukket bein?

-Det går fint når jeg sitter, basstromma blir spilt med foten, og den funker jo, sier den sta ørstaværingen, som er utdannet ved "Konsen" i Kristiansand.

Mandag 5. januar går startskuddet for Kjetil Grandes turné med Rikskonsertene.

— De har fått vikar for meg den første uka. Men jeg gleder meg veldig til å spille igjen, sier han. Og det gjør han allerede neste helg, da går de i studio for å fortsette arbeidet med Kjetil Grandes nye album.

- En fighter

  • Gunnar er en sinnssykt bra fighter, og er tilbake på veldig, veldig kort tid, sier Kjetil Grande til fvn.no.

Han var på plass i musikkstudioet da han fikk melding om ulykken.

— Jeg satt i studioet og jobba litt, og så fikk vi høre at de hadde kræsja. Man blir jo helt satt ut av en slik nyhet.

- Men nå er dere faktisk fullt band til helga i studio?

— Ja, det er ganske sprøtt. Ingen hadde venta det, men han er en tøffing. Han er hypp på å jobbe, og har funnet noen triks som gjør at han kan spille likevel, sier Grande, som er imponert over stålviljen til kameraten og trommeslageren sin.

For det kunne gått langt verre når man kræsjer i en 100-sone. Sjåføren av bergingsbilen ble fratatt førerkortet som følge av ulykken, ifølge Drammens Tidende.

- På bilder fra ulykka ser det ut som en gitar-flight ligger i skråningen bak bilen, er den din?

— Ja, det er telecasteren min. Den gikk det veldig greit med. Det gikk verre utover kontrabassen til Audun, den ble smadret, sier Grande.

Les mer om Grandes turné og studioplaner i tirsdagens Fædrelandsvennen