Ettersom gutten la alle kortene på bordet, og hans unge alder tatt i betraktning, ble saken mellom Norsk videogramforening og 15-åringen løst i konfliktrådet. Fildeleren slapp erstatningsansvar i denne omgang. Gutten hadde hentet en såkalt camcord versjon av «Falne engler» på fildelingsnettverket Norbits, for så å laste filmen opp igjen på The Pirate Bay.

Politiet svikter

Dette er bare en av 182 anmeldelser som Simonsen advokatfirma har levert til norsk politi i år, på vegne av ulike firma i musikk— og filmbransjen. Kun fire av dem etterforskes av politiet , og 15-åringen som innrømmet Varg Veum-lekkasjen, står for årets første sak som kom i mål.

— Det sier oss at det er et totalt fravær fra politiets side når det gjelder å håndheve beskyttelsen rettighetshavere er gitt gjennom loven. Sånn kan det ikke være, sier advokat Espen Tøndel i Simonsen advokatfirma. Listen over ulovlig spredte filmer er lang, og teller blant annet «Mannen som elsket Yngve» og «Lange flate ballær II». Kvaliteten på disse camcord-versjonene er høyst variable.

Tar opp i kinosalene

— Noen sitter i kinosaler med håndholdte kameraer, mens andre bruker stativ. Lydkvaliteten bruker å være god. Mange kinoer har fasiliteter der man kan plugge inn øretelefoner. Kreativiteten er tilstede i piratbransjen, forteller advokat Tøndel. Han utelukker ikke at det ligger penger i å gjøre opptak av kinofilmer, men tror også det er andre motiver inne i bildet.

— Jeg tror også det går sport i å legge filmene ut på nett tidligst. Det er flere og flere filmer som legges ut på nett. Ofte også ferske titler, noe som gjør at produsentene taper penger, mener Tøndel. I fjor ble en 45 år gammel mann dømt til betinget fengsel og til å betale 50.000 kroner til rettighetshaverne, etter å ha spredd den norske filmen « Pittbullterje». En dom utenom det vanlige. I følge Espen Tøndel er det rett og slett lav prioritering fra politiets side som gjør at så få fildelere trekkes til retten.

Politiet må bruke tid

— Politiet får rimelig gode spor når vi anmelder. For dem er det egentlig bare å ta tiden til hjelp for å verifisere hva som har skjedd. Politiet har mekanismer til å gå inn i lukkede rom på nettet. Sånn sett har de ikke andre utfordringer enn å bruke tid, forklarer Tøndel. Nå konstaterer advokaten at flere og flere lokale politikamre selv tar jobben med å spore opp fildelere. Politiet har ikke klart å spore opp hvem som opprinnelig lastet opp « Varg Veum – Falne engler» på internett.