Han er medlem av Rock and Roll Hall of Fame som sentralt medlem i The Band, han var med da Dylan sjokkerte verden i elektrisk utgave og han har spilt på hundrevis av plateutgivelser. Han mener selv at han fremdeles har mye å lære.

– Jeg jobber konstant med å forbedre pianoteknikken min, opplyser han blant annet.

Da han slo seg sammen med Levon Helm, Richard Manuel, Robbie Robertson og Rick Danko i The Hawks tidlig på 60-tallet tok han på seg rollen som musikalsk veileder i frykt for at foreldrene ville tro at han kastet bort musikkopplæringen sin på rock and roll. Hudson fikk ekstra betalt for å undervise de andre i musikkteori, og rollen som musikalsk oppdrager har han tydeligvis beholdt. Vi fikk prate med ham på telefon i forkant av øvingene til norgesturneen, og i løpet av intervjuet kom han med en lang liste over artister, sjangre og musikere han håper flere vil oppdage.

Konserter

Denne uken er han altså i Norge for å framføre sitt eget materiale, og for å samarbeide med det norske stjernelaget i det som har fått navnet Jeffrey and the Free Radikals. Amerikaneren Jeff Wasserman har bodd i Norge i mange år, og han har bidratt med tekster til blant andre Silje Nergaard og Dance With A Stranger. Bandet han har med seg på konsertene i Norge består, foruten Hudson, av Knut Reiersrud, Reidar Larsen, Rune Arnesen og Jørun Bøgeberg. Hudson forteller at han møtte Wasserman da The Band, eller "The Latter-Day Band" som han selv omtaler den utgaven av bandet, spilte i Norge på 90-tallet.

– Han hjalp oss da vi kom til Norge, og vi snakket mye sammen om musikk, forteller Hudson.

I versjonen av The Band som turnerte på 90-tallet var bare Hudson, Rick Danko og Levon Helm igjen fra den originale besetningen. Wasserman forteller at han ble svært imponert av Hudson.

– Jeg var turnémanager for The Band i Norge. Garth var den som alltid dukket opp på lydsjekk. Det betyr at jeg fikk jamme med ham på lydprøvene. Jeg spilte for eksempel bass, forteller han.

– Du steppet altså inn for Rick Danko på lydprøvene?

– Hehe. Ja.

Musikerne startet miniturneen i Norge i Drammen onsdag og spilte på Sentrum scene torsdag. Fredag står de på scenen i Stavanger konserthus før runden avsluttes i Bergen lørdag.

Musikkspråk

Hudson og Wasserman møttes igjen da sistnevnte reiste tilbake til USA for å spille inn deler av den platen han nå er aktuell med.

– Jeg spilte på tre av sangene hans, og det syntes jeg gikk ganske bra. Jeg likte poesien hans. Musikken var et sted mellom rock and roll og rhythm and blues, forteller Hudson.

Å jobbe med det norske stjernelaget av musikere synes Hudson er stas. Han mener at musikk er et universelt språk.

– Ja, jeg tror vi alle har lyttet til de samme artistene, sier han.

Selv om de norske musikerne han spiller med har lange karrierer bak seg lot ikke Hudson sjansen gå fra seg til å bedrive litt voksenopplæring denne gangen heller.

– Vi har snakket sammen om de kjente artistene jeg har spilt med, men jeg har også fortalt om en del av mine prosjekter som de ikke hadde hørt om, forteller Hudson, og nevner den indiske trubadurgruppen The Bauls of Bengali som ble venner med The Band da de bodde i musikerkollektivet Big Pink. Resten av The Band syntes den indiske improvisasjonsmusikken var i overkant spesiell, men Hudson lot båndet gå og resultatene fant senere veien ut til verden under navnet ”Bengali Bauls at Big Pink”. Utgivelsen er ikke fullt så kjent som The Bands ”Music from Big Pink”, men illustrerer Hudsons vilje til å utforske musikk.

Instrumenter

Hudson trakterer de fleste instrumenter som har tangenter og har farget et ukjent antall plateutgivelser med orgel, piano, trekkspill og saksofoner. Han forteller at han blant annet dykket ned i musikkstiler som norteño og cajun der trekkspillet er sentralt, og nevner spesielt gruppen Los Tremendos Gavilanes

– Jeg sjekket ut folk som spilte trekkspill, og falt for Los Tremendos Gavilanes. Solomon Prado spiller gitar der, og Juan Torres er imponerende på trekkspill, forteller musikklærer Hudson, og legger myndig til at ”jeg håper du sjekker ut disse navnene”.

– Føler du fremdeles at du har noe å lære?

– Å, ja. Jeg hører på mange nye pianister, sier han.

Her er Hudson i sving sammen med The Band fra konsertfilmen "The Last Waltz". (Saken fortsetter under klippet):

På scenen

På konsertene i Norge vil repertoaret strekke seg fra Hudsons egne komposisjoner, via gamle sanger og salmer til klassikere fra The Band. Han vil opptre solo, akkompagnert av sin kone Maud Hudson på vokal, og sammen med bandet.

– Karrieren din strekker seg tilbake til slutten av 50-tallet. Er det mulig å trekke fram et spesielt høydepunkt fra karrieren?

– Oh yes. Klart vi kan snakke om hvordan det var å møte The Beatles, eller "The Last Waltz" som var høydepunktet med The Band. Det er imidlertid to ting jeg spesielt vil trekke fram. Maude og jeg gjorde en konsert sammen i Wolf Performance Hall i London, Ontario. Konserten ble tatt opp og resultatet ble albumet "Live at the Wolf". Det var et absolutt høydepunkt, forteller han.

Albumet består utelukkende av Hudsons piano og trekkspill og konas vokal.

– Det andre høydepunktet jeg vil nevne var å spille med gitaristen Thumbs Carllile. Han hørtes ut som om han spilte vanlig gitar, men han hadde gitaren liggende på fanget. Han var et naturlig geni, og det var alltid et høydepunkt å spille med ham, forteller Hudson.

Spennende

Reidar Larsen er begeistret over å få spille sammen med Hudson.

– Det er veldig moro. The Band har alltid hatt en høy stjerne hos meg. Jeg har fremdeles mange av orgelsoloene hans i bakhodet, sier han.

– Hvordan går dere fram for å øve med denne gjengen?

– Det handler om å finne kjemien og å finne sin plass. Publikum har mye å glede seg til, sier Larsen.

Jeff Wasserman er selvsagt enig med bandkollegaen.

– Dette blir garantert bedre enn NRKs gullrekke, ler han.

Garth Hudson:

  • Født 2. august 1937 i Windsor, Ontario i Canada.

  • Han tok utdannelsen sin ved universitetet i Western Ontario, og var blant annet kirkeorganist før rocken innhentet ham.

  • Han var med i Ronnie Hawkins & The Hawks som musikkveileder, organist og saksofonist fra 1958 til 1961. * Størstedelen av The Hawks fungerte som backingband på Bob Dylans notoriske elektriske turné i 1966. * The Hawks ble senere til The Band, og de slo seg ned i ved Woodstock i staten New York. Der ble blant annet "The Basement Tapes" og "Music from Big Pink" innspilt.

  • The Band takket for seg med en siste konsert i 1976. Konserten ble dokumentert av Martin Scorsese i filmen "The Last Waltz".

  • Hudson ble flittig brukt som gjestemusiker av andre artister, og spilte også sammen med den nye versjonen av The Band som etter hvert dukket opp.

  • Han har gitt ut flere soloplater.

  • Som medlem av The Band ble han innlemmet i Rock and Roll Hall of Fame i 1994. Jeffrey & The Free Radikals:

  • Knut Reiersrud: Gitarer

  • Reidar Larsen: Piano

  • Jørun Bøgeberg: Bass

  • Rune Arnesen: Trommer

  • Jeffrey Wasserman: Vokal, gitar

  • Garth Hudson: Tangenter

Noen av artistene Hudson har spilt med:

Eric Andersen, Hoyt Axton, The Band, Barenaked Ladies, Camper Van Beethoven, Neko Case, Eric Clapton, Leonard Cohen, Neil Diamond, Donovan, Bob Dylan, Emmylou Harris, Daniel Lanois, Norah Jones, Mercury Rev, Robert Palmer, Richard Thompson, Muddy Waters, Roger Waters og Wilco.

Kilder: theband.hiof.no, www.garthhudson.com,