Ingen av de fem medlemmene i The September When er særlig interessert i å gjøre gjenforeningen om til en ren nostalgihappening. Nå er bandet inne i sin andre øvingsuke, og de har bestemt seg for hva vi får høre i Stavanger sentrum i neste uke.

– Hva var det første dere begynte på da dere var i samme rom med instrumentene klare?

– Vi gikk rett på nye ting, sier Abel.

– Det betyr at vi får høre nye ting på konserten?

– Vi tenkte vi skulle prøve å spille et par nye låter. Det må nesten være sånn. Vi følte ikke noen forpliktelser til å presentere noe nytt men det skjedde ganske mye på de første øvingene. Vi skulle egentlig bare øve på gammelt materiale, men det var en god energi der. Det eksploderte bare, fortsetter frontfiguren, mens de andre nikker.

– Det er jo kjekt når det ikke bare er pur nostalgi. Det var virkelig kjekt å prøve nye ting da vi møttes den første gangen. Jeg trodde kanskje vi ville bruke tid på å starte opp igjen, men vi dro igang lokomotivet med en gang. Spillingen gikk nesten av seg selv, sier Mølster.

– Har dere nok materiale til en hel konsert?

– En hel konsert med nye ting? Nei, svarer Abel.

Det er likevel ingen fare for at de største hitene uteblir. Hummervoll argumenterer for en god blanding av materiale og forklarer:

– Det har med settingen å gjøre. Dette er en stor gratiskonsert, sier han.

– Det blir litt av begge deler. Det var alltid mye energi i The September When, og den energien er der fremdeles, supplerer Abel.

Hvorfor?

Dersom ikke ONS hadde lagt en ukjent, men garantert ikke liten, pengesum på bordet hadde The September When sannsynligvis ikke blitt gjenforent. Gjenforeningen har imidlertid ikke noe med pengene å gjøre understreker de fort. Så hvorfor takket de så ja?

– Det er ikke bare bare å dra igang dette her. For min del bor jeg i Oslo. Alle var opptatt med sitt, og vi fikk et konkret tilbud. Det hadde ikke vært det samme med en konsert på et middels stort konsertsted. Nå få vi sjansen til å gjøre en stor gratiskonsert, samt å ha det kjekt i en periode. Det kan bli show, sier Hummervoll.

– Dersom vi ikke hadde hatt sjansen til å gjøre dette skikkelig hadde vi nok ikke gjort det, sier Mølster.

– Vi har alltid likt oss på store scener. Vi har muligheten til å ha det kjekt en periode og så er det ikke noe som forplikter oss videre, sier Abel.

Batterist Stene Osmundsen forklarer det på en annen måte:

– Du bruker mange år på å lage en blodtrimma bandmotor og så skal du liksom bare parkere den i garasjen. Da tenker du at det er synd at du ikke kan bruke den. Det viser seg at når vi bare samles og begynner å spille så er det på plass igjen, sier han.

Gulleiv Wee opplever at folk stadig er opptatt av bandet.

– De siste årene har spørsmålene om det blir en gjenforening kommet stadig oftere. Det virker som om mange venter på det. Det er en veldig takknemling ting å gjøre, sier han.

Abel legger også til et annet argument som kanskje er talende i et band der gnisningene til tider var store:

– Å bli kjent med hverandre igjen.

Mer?

Det fans av bandet selvsagt lurer på nå som gjenforening er et faktum, er selvsagt om det kommer mer. Stopper det med dette?

– Ja, egentlig så stopper det med dette. Vi har ikke noen planer utover det, svarer Abel.

Mølster er mer diplomatisk:

– Vi får se hvordan det går. Vi må kjenne på at det er kjekt igjen, og det kjenner jeg. Det er kanonkjekt igjen. Da vi ga oss orket jeg ikke å høre på sangene på noen år, men da jeg plukket dem fram igjen tenkte jeg at "wow, javel, dette var ikke så verst", sier han.

– Har dere tilbud om å gjøre en ny plate? Har dere lyst å gjøre en ny plate? Hadde det vært verdt det?

– Altså, nå det er jo ikke den mest lukrative bransjen å gjøre comeback i. Jeg vet ikke helt hva vi skal selge for noe. Plater selger jo ikke lenger. Men vi har noen fine t-skjorter, fleiper Abel.

– Det kommer an på hva vi greier å hoste opp av nye sanger, og hvordan det høres ut. Det bør i tilfellet være bedre enn den forrige vi ga ut. Det er jo en del band som kommer ut med nytt materiale som langt i fra er på høyde med det de ga ut for 15 år siden, svarer Hummervoll.

– Nå er det jo slik at band gir ut plater for å promotere turneene, mens det var omvendt for 15 år siden, sier Mølster.

– Betyr det at det kan bli en turné?

– Nei. Det blir ikke noe turnering, svarer Abel kategorisk.

– Men det er ikke det samme som å si kategorisk at det er det siste vi gjør, modererer Mølster.

Flere detaljer om den videre karrieren vil de ikke gi fra seg.

– Men det har jo vært kanonkjekt så langt, sier Mølster.

– Men det er ikke sikkert andre syns det. Det er det vi skal finne ut på den store dagen, humrer Abel