«Film fra Nord» er samlebegrepet på programmet som byr filmskapere fra de nordlige landene til dyst. Premien er prisen «Tromsøpalmen» og en sjekk på nærmere 50 000 kroner.

– Vi ser at vi får stadig mer interesse fra nabolandene. Hos oss har både kjente og ukjente filmskapere en unik mulighet til å vise filmen sin for et vanlig publikum, sier Henning Rosenlund, programkoordinator av Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF).

Testpanel

I år skal «Gullpalmen»-vinner Bobbie Peers åpne TIFF med sin nye kortfilm, «SpandexMan».

– Jeg er spent på publikums reaksjoner. Selv har jeg sett meg blind på filmen, håper budskapet vårt kommer igjennom, sa Peers i forrige uke. Han er ikke alene om å ville bruke visningen til å få reaksjonene fra et vanlig publikum.

Av 150 påmeldte filmer er 56 valgt ut til visningene under Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF), som går av stabelen 16. til 21. januar neste år.

25 av disse skal konkurrere i kategoriene beste dokumentar eller kortfilm. Norge deltar med elleve filmer, Sverige har syv i konkurransen og Finland har fem. I tillegg kjemper Canada med to.

Kjell Fjørtoft Spesial Nytt for året er et eget program med tittelen «Kjell Fjørtoft Special».

– Grunnen bak spesialprogrammet er den nye dokumentaren om Fjørtoft, som skal vises under Film fra Nord. Fjørtoft er en populær forfatter som sto bak mange filmer helt tilbake til 50-tallet. Da var det naturlig å sette opp et program rundt dokumentaren om ham, forklarer Henning Rosenlund.

Dokumentarfilmen han omtaler er «Siste sommer på Hekkingen» av filmskaper Skule Eriksen. To av Fjørtofts totalt 15 filmer skal vises i sammenheng med Eriksens dokumentar. Valget falt på «Lille Moskva» av 1982 og «Tromsø – Nordens Paris» av 1965. – Vi valgte ut de to vi syntes var mest interessante, sier Rosenlund, som ikke har sett «Tromsø – Nordens Paris» selv. Han syns likevel valget var opplagt.

– Når filmen har den tittelen og er fra 60-tallet, er det klart vi skal vise den på TIFF, ler Rosenlund.