Kristiansand: — Det er en ære for oss at kronprinsessen vil kaste glans over den offisielle åpningen av festivalen, og jeg er stolt av å kunne presentere det ypperste av barne- og ungdomsfilm fra alle verdens kontinenter, sier festivalsjef, Danckert Monrad-Krohn.

Den gravide Kronprinsessen skal etter planen ankomme kinoen like før åpningen. Selv i europeisk målestokk er Barnefilmfestivalen et stort arrangement. Det gjør det lett for Monrad-Krohn å få tak i de mest attraktive filmene. Åpningsfilmene er to verdenspremierer:

— Den nederlandske «Lepel» er en knallgod film av Roahl Dahl- kaliber. Den andre åpningsfilmen er norsk og er en fin film om å være brødre når det virkelig gjelder. De som ikke allerede har sikret seg billetter til filmene bør gjøre det raskt, mener festivalsjefen.

«Lepel» er regissert av Willem van de Sande Bakhuyzen, som kommer til Kristiansand med filmens skuespillere og produsent. «Ramp»s regissør Christian Lo, skuespillere og produsent vil også være tilstede på åpningen. Det er hovedsaklig femteklassinger som er blant publikum under åpningen.

— Skolene har vært flinke til å støtte opp om festivalen. Og vi har allerede solgt 9000 billetter, sier Monrad-Krohn.

I fjor solgte de til sammen 15.000 billetter, og sjefen regner med at årets festival blir minst like godt besøkt.

Monrad-Krohn ser etter kvalitet når han tråler store, internasjonale filmfestivaler i jakten på de beste filmene til Norges største barnefilmfestival.

— Med kvalitet mener jeg at det er satset hundre prosent på å fortelle en god historie og få fram et poeng. Det aller beste er når alvor og humor får virke sammen, sier festivalsjefen.

I seks dager kan barn, unge og voksne se 75 spille-, dokumentar, kort- og novellefilmer fra 19 land (Norge, Danmark, Sverige, Finland, Nederland, Tyskland, Storbritannia, Spania, Frankrike, Russland, Palestina, Israel, Singapore, Japan, Sør-Korea, Australia, Sør-Afrika og Canada). I hovedprogrammet vises ti nye spillefilmer som konkurrerer om fire festivalpriser. Også i år arrangerer festivalen en rekke aktiviteter og verksteder, hvor barn og unge kan prøve ut forskjellige måter å lage film på.

Foruten barnefilm er det eget ungdomsfilmprogram, digital visning av norske barnefilmklassikere, sniktitting på kommende norske spillefilmer, animasjonsverksteder og workshops.