Hva er operette og hva er musikal, er blant spørsmålene som besvares tidlig i boken. Elef Nesheim er professor i musikkhistorie ved Norges Musikkhøgskole og har tidligere utgitt Operaguiden. Samlet er disse to bøkene en rik kilde til kunnskap om musikkteaterformene.

Enhver bok om et større emne må begrenses. Nesheim har i denne boken valgt å omtale musikkteaterverk som har et internasjonalt nedslagsfelt. Derfor finner leseren ingenting om Bør Børson jr. eller Trost i taklampa. Heller ikke Ungen eller noen av de mange andre, norske musikalene som fins er representert, noe en nok kan beklage.

Boken presenterer samtlige 52 musikkteaterverk på noenlunde samme måte. Det vil si at man først møter komponisten, dernest en kort historikk omkring tilblivelseshistorien for verket, et meget kort handlingsreferat, i noen tilfeller «en smakebit» — det vil si notene til den mest kjente låten, deretter et fyldig handlingsreferat.

I noen mellomkapitler trekkes musikkhistoriske eller musikkpolitiske linjer, som når utviklingen i USA etter andre verdenskrig skildres i kapitlet Fra Oklahoma til 1960-årene, eller i kapitlene Rockemusikaler og Broadway-musikaler.

Noe musikalsk analyseverk er dette ikke. Og den som søker fordypning om musikkteaterformer som for det meste regnes som lettere underholdning, må lete andre steder. Men for folk flest vil dette være en nyttig bli-kjent-bok i en mangfoldig musikalverden.

Emil Otto Syvertsen

BOK

Operette- og musikalguiden

Forfatter: Elef Nesheim

Forlag: Orion