Jeg tror begynnelsen av boka er et bilde på vennskapet til Ellen og Ebba. De sitter i en kano midt på natta, og de er ganske nære på å velte. Her er det lite utdrag fra begynnelsen:

«Båten støter mot noe hardt, antagelig drivved som flyter i de trange underjordiske kanalene. Jeg vet hvor lett en kano kan slås i stykker mot lette klippeutspring og steiner som gjemmer seg usynlig i halvmørket, og jeg vet også hvor lett en menneskekropp kan fortæres av bølgene. Med jevne mellomrom ser vi skinnende hvite hodeskaller flyte omkring.»

Hovedpersonen i boka er Ellen. Du blir godt kjent med henne gjennom boka, og du får vite mye om hvordan hun tenker. Hun stiller seg de spørsmål som ungdom flest stiller seg. Hun reflekterer mye over livet, og en av de tingene hun og Ebba hadde funnet ut, er at du alltid handlet ut fra egoisme. Og hvis du ikke gjorde det, da kunne det kalles kjærlighet. Men de trodde egentlig ikke at det gikk an å elske noen, de kunne være glad i en person, men aldri elske han eller henne. Jeg tror det er forfatterens tanker som kommer ut gjennom boka.

Noe som irriterer meg ganske mye ved Ellen, er at når hun fikk en kusine, så ble hun ikke glad for det. Hun ble sur og ønsket kusinen sin død. Hun følte at ungen tok hennes plass. Jeg synes Ellen forandrer seg mot slutten, da forstår hun endelig at alt ikke bare handler om henne og Ebba.

Boka kan virke litt forvirrende noen ganger, for det går fra tankereferat til dialog hele tiden.

Den strekker seg over et år, og den slutter med at de to venninnene tenker over alt som har skjedd det siste året. Plutselig finner de ut at de vil gå og besøke ei jente i klassen som de har forsøkt å unngå hele livet. Jeg synes egentlig slutten er litt kjedelig. Det ender så bra. Det skulle ha vært en mer åpen slutt.

Men boka er bra, den, og forfatteren skildrer personene veldig fint. Hun har satt seg inn i hvordan det er å være ungdom, og jeg kjente meg igjen noen steder. Jeg synes kanskje boka skulle vært litt mer spennende, det skulle ha skjedd litt mer.

Men den er verdt å lese!

Vurdert av

Marita Bylund

Tingsaker skole