KRISTIANSAND: Kammerorkesteret trives åpenbart i selskap med Jan Stigmer, orkesterets kunstneriske leder gjennom flere år. Og trivselen er nok gjensidig. I alle fall gjorde Stigmer og orkesteret en flott innsats sammen i fredagskveldens konsert, som bød på romantikk med islett av barokk i Mendelssohns Sinfonia nr. 12, Ligetis Ramifications og Piazzollas Årstidene.

Mendelssohn-verket er et ungdomsverk begått av en tenåring, faktisk av en 14-åring. Men det er ikke akkurat fjortismusikk vi snakker om. Komponisten hadde tydelig sine forbilder i barokken, her er fuge både i første og siste satsen. Det hele ble klart og tydelig formulert i en strøm av vakker strykerklang, et åpningsstykke til behag rett og slett.

Ligetis Ramifications er et svært stillfarende verk, holdt i et lydnivå som nesten ble overdøvet av teatersalens ventilasjonsanlegg. Synd, for verket er, med sin mikrotonalitet, både lekkert og vakkert, og fikk så langt jeg kunne bedømme en utmerket fremførelse. Men det gikk liksom litt opp i luft da.

Det store denne kvelden, var Årstidene av Piazzolla. Inspirert av Vivaldis verk av samme navn, og med sitater derfra og også fra annet hold, er denne musikken lekende, lett, luftig, rytmisk spenstig og fantasieggende, med mengder av gledesuttrykk og humor, men også med alvorligere episoder. Og med masse tango. Da det hele var over, tenkte jeg at dette kunne jeg godt høre om igjen, med en gang. Det sier jo noe om verkets appell, og om måten det ble spilt på. Alt i alt var dette en konsert til å fryde seg storlig over.

Emil Otto Syvertsen

KONSERT

Kristiansand Kammerorkester

Leder og solist: Jan Stigmer.

Agder Teater fredag kveld.

Konserten gjentas i Lyngdal onsdag og Lillesand torsdag.