FORKLARER: Solfrid Olette Mortensen går gjennom og forklarer alle bildetitlene. Foto: Torgeir Eikeland

— Dette bildet heter "Dos Hombres con calamares, y uno sin nada". Det betyr at to menn kom til stranden for å hente blekkspruter, og en av dem kledde seg naken, ler Solfrid Olette Mortensen.

Hun peker på ett av 29 malerier hun har hengt opp på veggen på Agder Kunstsenter. Utstillingen som åpner fredag er den første i høstsesongen på Agder Kunstsenter, men fargene Mortensen har brukt er sommerlige.

— Disse bildene heter "Diario de los Colores", eller "Fargedagboken" sier hun og peker på de 29 monokrome bildene som henger langs veggen. Alle har fått en tittel på spansk.

Spanskkunnskaper

— De er malt mens jeg var på studieopphold i Andalucia, og mens jeg hørte spansk språkkurs på øret, forklarer Mortensen.

Hvert billednavn handler om hva og hvilke farger som har inspirert kunstneren akkurat den dagen. Dersom man vil teste spanskkunnskapene sine er det bare å gå langs veggen og lete etter sammenhengen mellom tittel og farger.

— Men navnene står forklart i utstillingskatalogen, beroliger Mortensen.

Hun har vært "Lista-kunstner" siden 1993, men er opprinnelig sunnmøring. Hun er tidligere styremedlem i Agder Kunstsenter, og bildene hun viser på utstillingen har hun laget i løpet av de to siste årene.

Spadde matjord

— Dette er første gang jeg viser bare bilder på vegg. Tidligere er det mest installasjonskunst jeg har gjort meg bemerket med. Jeg har vært gjennom tre, lys, betong og matjord. Jeg har jobbet tredimensjonalt, og jeg har spadd tonnevis med jord, sier kunstneren.

Ved å gå tilbake til farger på vegg, har hun også vendt tilbake til et uttrykk som ligner det hun startet karrieren med.

— Da jeg begynte på Kunst- og Håndverksskolen i Bergen i 1972 valgte jeg tekstiler nettopp på grunn av farge, sier hun.

De øvrige verkene på utstillingen er inspirert av ett av forbildene hennes, den amerikanske kunstneren Morris Louis. Han var en av eksponentene for stilretningen abstrakt ekspresjonisme.

— Morris Louis benyttet en teknikk som heter "stain painting" hvor man lar fargene renne. Disse bildene er en hyllest til hans arbeid, sier Solfrid Olette Mortensen.