KRISTIANSAND: — Det er en enorm interesse. Vi satte opp filmen i den største salen, sal 1, og der er det tilnærmet utsolgt. Vi satte derfor opp en ekstravisning i sal 5, og der er det også nesten utsolgt. Totalt blir det drøyt 740 publikummere, sier kinodirektør Petter Benestad.

"The Christmas Candle" er en amerikansk-britisk film basert på den kjente forfatteren Max Lucados novelle med samme navn. Filmen hadde premiere i USA 15. november, og vil ha premiere i England 13. desember. Ekteparet Elizabeth og Robert Muren, som jobber med den internasjonale spillefilmen "Yeshua", er menneskene som har fått filmen til Norge.

Handlingen i "The Christmas Candle" er lagt til den engelske landsbyen Gladbury. Victoria Bewick spiller Ruth Goodchild og Hans Matheson spiller David Richmond. Foto: EchoLight

— Det er en film jeg ikke hadde hørt om. Vi ble spurt om å sette opp en forestilling, og gjorde det siden det så ut som en ordentlig film. De har også gjort filmen kjent i sine miljøer. Vi har også bestemt å sette opp en ekstravisning i sal 2 til søndag, sier Benestad, og legger til at det ikke er ofte at han får slike forespørsler.

Påvirket av korsdebatten

— Vi så filmen i New York, og det var en fantastisk fin film. Vi har kontakter i USA gjennom dem vi samarbeider med på vår film, og derfor fikk vi distribuert den til Norge. Det er mange filmer i USA som ikke når ut til Europa, ikke bare religiøse filmer, men filmer med god verdi, sier Elizabeth Muren.

— Vi fikk høre at slike filmer vokser andre steder i verden, mens at det i Europa er null interesse for film med kristne verdier. Og etter korsdebatten fikk jeg lyst til å bevise at de tar feil, legger hun til.

Muren tok derfor kontakt med både Hamar kino og Kristiansand kino, og fikk gjennomslag for visning begge steder. Hun har også vært på besøk i flere menigheter og bedehus for å spre informasjon om visningene.

— Vi har fått telefoner fra hele landet, med spørsmål om hvorfor den ikke blir vist der. Men i år blir det bare Kristiansand og Hamar, sier Muren, og legger til at det planlegges å vise filmen i flere byer til neste år.

"Yeshua" til 80 millioner

Ekteparet Muren har i fire år arbeidet med filmen "Yeshua", der handlingen er lagt til de siste dagene av Peters liv i Roma. Manuset er på plass, og ekteparet samarbeider med erfarne filmfolk i både England og USA. Budsjettet er på omtrent ni og en halv million euro, eller i underkant av 80 millioner kroner.

Dette er et prosjektbilde som er laget til en promoteringsteaser for filmen "Yeshua".

— Vi har vært i kontakt med distributører i USA, og de er begeistret for filmen. Vi har etablert selskaper i Norge, og vi har funnet locations i Norge, samt i Italia og på Malta. Vi satser på å starte innspillingen til neste år, men vi vil ha distribusjonskanalene på plass først, sier Muren.

— Vi er invitert til Vatikanet for å fortelle om filmen, så det blir et spennende møte, legger filmskaperen til.