KRISTIANSAND: — Kristiansand grafiske verksted har spart på ett eksemplar av nesten av alt som er laget der. Nå har vi overtatt samlingen, sier Jan Oddvar Skisland, fakultetsdirektør ved fakultet for kunstfag ved Universitetet i Agder (UiA).

Samlingen vokser

Da Cultiva trakk seg ut som eier av Kristiansand grafiske verksted (KGV) hadde de et ønske om at samlingen på 330 grafiske trykk skulle forvaltes på en god måte. Derfor gikk samlingen til fakultet for kunstfag.

Selv om det er nye eiere av KGV (Galleri BI-Z og Per Fronth) vil det fortsatt bli spart på ett eksemplar av alt som trykkes i pressa på KGV. Dermed vil samlingen fortsette å vokse.

— Vi kan bruke samlingen i undervisningen til kunstfagstudentene, sier Skisland.

Mette-Line Pedersen er kunsthistoriker og rådgiver for UiA sin kunstsamling. Hun har nå valgt ut 60 av kunstverkene som skal stilles ut på campusene i Kristiansand og i Grimstad.

- Høy kvalitet

Sammen med Jan Oddvar Skisland viste hun fram kunstverkene til Fædrelandsvennen før de skal sendes til innramming.

— Dette er kunst som en vanligvis ser i et galleri, men nå blir de tilgjengelige i offentlige rom. Vanlige folk kan se på kunst av høy kvalitet, sier Pedersen.

På bordet foran henne ligger det flere grafiske trykk av Kjell Nupen og Per Fronth. Frank Brunner, Erik Prolt og Marianne Lund er også representert. I 2010 bestod samlingen av rundt 300 eksemplarer og hadde en verdi på over en million kroner. Samlingen vil bare vokse i omfang.

— Tegninger har blitt en trend i samtidskunsten, og derfor er det rette tiden for å motta en slik samling. Dette er en inspirasjon for unge mennesker på universitetet, og for de som jobber med trykk, mener Pedersen.

Kan ikke stille ut alt

— Er det noen utfordringer knyttet til det å ta over en slik samling?

— Det er det, men vi er glade for å ta over samlingen. Vi ønsker å vise mest mulig, men det er også økonomiske kostnader knyttet til det.

— Har du noen favoritt?

— Det er vanskelig å si. Jeg setter pris på bredden og variasjonen. Her ser vi for eksempel ulike uttrykk fra samme kunstner, svarer Mette-Line Pedersen.

Beatkunst

UiA har allerede en stor samling av kunstverk. I 1978 donerte Reidar Wennesland sin personlige samling til UiA. Dette er den største samlingen av beatkunst utenfor UiA. I tillegg består UiAs kunstsamling av gaver, og innkjøpt kunst til offentlige rom.

— Vi har allerede malerier av Nupen, og nå kan studentene oppleve flere forskjellige kunstneriske uttrykk, sier Pedersen.

Nå skal UiA jobbe med å få en fullstendig oversikt over samlingen. Kunstverkene som ikke stilles ut på de to campusene, vil arkiveres.