— Jeg ble sønderknust da jeg hørte at Haandverkeren er konkurs. Det var den puben jeg likte best i hele byen. Samtidig var det et veldig fleksibelt sted for arrangementer. Det er både intimt samtidig som det er plass til en del folk, så dette setter oss i en kinkig situasjon, sier Kristin Maaseide. Hun er arrangementskoordinator i Wergelandsenteret som de siste årene har arrangert både kafeforedrag og seminarserien "Camillas Salong" i de tradisjonsrike lokalene.

— Det passet ikke mindre godt av at ett av rommene til og med heter Wergelandsstuen. Nå har vi sommeren på oss til å finne alternative lokaler, sier Maaseide.

Stor kulturaktivitet

Wergelandsenteret er langt fra de eneste som blir i beit når Haandverkeren Kristiansand AS nå lukker dørene etter fem års drift. Det var tirsdag kveld Fædrelandsvennen kunne rapportere at utestedet med plass for 400 gjester har slått seg selv konkurs. I løpet av disse årene har de romslige lokalene huset en lang rekke konserter, debattmøter og seminarer. Protestfestivalen er en annen arrangørene som hadde funnet et hjem på Haandverkeren.

— For oss er dette forferdelig trist, for Haandverkeren har vært vår faste arena i mange år. Vi fikk et signal for et par uker siden da de ga beskjed om at vi må begynne å betale leie for lokalene fordi publikummet vårt ikke kjøper nok øl, men jeg hadde håpet å kunne forhandle om dette, sier Svein Inge Olsen i Protestfestivalen. Nå må han i stedet forhandle med andre alternative lokaler, og deler av Protestfestivalen 2013 har i følge Olsen allerede fått plass på Hotel Caledonien. Festivalen arrangeres 30. august til 6. september.

— Men vi trenger fremdeles et sted til den delen av arrangementet som foregår i helga, sier Olsen.

Hjemløs for andre gang

Også debattforumet Ordskifte må finne seg et nytt sted å være etter konkursen.

— Dette er veldig synd, for Haandverkeren begynte å bli innarbeidet som en god arena for oss. Den siste debatten vi hadde med temaet "Rus" er et godt eksempel på det, sier Kristian Landmark i Ordskifte. Det er ikke mer enn et drøyt år siden forrige gang Ordskifte måtte skifte lokaler på grunn av konkurs. Det skjedde i februar 2012 da På Hjørnet gikk over ende.

— Det fine med Haandverkeren var den uhøytidelige atmosfæren. Nå må vi lete etter andre steder å være, og vi vurderer blant annet lokalene til Kunsthallen over Biblioteket, sier Kristian Landmark.

Nye leietagere?

Det er Haandverkerforeningen som eier lokalene i Rådhusgata 35. I følge sekretær Per Anders Olsen har potensielle nye leietagere alt meldt seg.

— Vi har allerede fått henvendelser fra et par aktører om disse lokalene, sier Olsen.

— Er dette aktører fra restaurantbransjen?

— Det vil jeg ikke kommentere. Men jeg tror vi har en ny leietager på plass om noen måneder. Lokalene er nå en gang innredet for restaurantdrift, og de to andre utestedene som ligger i samme bygning går godt. Det gjelder restauranten Luihn og Møllepuben, sier Olsen. Han forteller også at han har vært i samtale med ordfører Arvid Grundekjøn (H) om den for tiden noe vanskelige adkomsten til Øvre Torv hvor Haandverkeren ligger.