STOR BOLTREBLASS: Daniel Nouraud får utfolde seg på alle de store, hvite veggene i Christianssands kunstforening i forbindelse med Fotohusets jubileumsutstilling. Foto: Tore André Baardsen
ANALOGT: Den eldste fotoserien i utstillingen er en samling analoge bilder Nouraud har fotografert i Berlin. Foto: Daniel Nouraud
POLAROID: Motiver fotografert med Polaroid-kamera dekorert med pensel i etterkant. Foto: Daniel Nouraud

KRISTIANSAND: Nouraud både bruker og behersker en rekke forskjellige fotografiske sjangre, noe utstillingen han nå har tatt med seg til Kristiansand er et bevis på. Veggene i hele Christianssands kunstforening er for anledningen dekt av både analoge, polaroide og digitale foto signert franskmannen.

— Utstillingen representerer mye av det Fotohuset står for, og viser et bredt spekter av teknikker. Nouraud tar oss med på en reise i fotografiets korte, men omfattende historie og jeg vil si denne utstillingen er en gave til alle som er fotointeresserte, forteller Fotohusets Sidsel Jørgensen.

Lørdag inviterer hun og makker Mathilde Helene Pettersen publikum til storstilt feiring av femårsdagen.

Undervannskamera

Jørgensen og Pettersen inviterte den franske fotografen til å bidra i anledning jubileet allerede for et år siden. I hovedrommet i kunstforening henger store print av bildene i serien "Terra Quae", en fotoserie Nouraud har tatt med undervannskamera ved den franske byen La Rochelle.

— Denne serien tar for seg stedet hvor sjø, himmel og land møtes. Jeg har for det meste svømt langs elven Charente og tatt bilde i vannet. Hele utstillingen, ikke bare denne delen dreier seg om alternative måter å se landskapet på. Bildene stiller spørsmål med virkeligheten uten å komme med konkrete svar, forteller Nouraud.

LANDSKAPSPERSPEKTIV: Daniel Nouraud har brukt undervannskamera for å fange uvanlige maritime landskap ved den franske byen La Rochelle. Foto: Tore-Andr Baardsen

Løft med nye lokaler

1. januar 2012 flyttet Fotohuset fra Lund til sentrum, og har nå lokaler vegg i vegg med Christianssands kunstforening. Dette har bydd på et godt samarbeid mellom de to instansene og er også årsaken til at Jørgensen og Pettersen kunne bruke kunstforeningens store lokaler til jubileumsutstillingen.

— Det er klart at det hadde mye å si for oss å få disse lokalene, både i forhold til publikumsinteresse og i forhold til samarbeidet med kunstforeningen. Det har vært med å gi oss et løft, sier Jørgensen.

Fem fine år

Det har generelt skjedd mye for Fotohuset i løpet av de fem årene de har vært i drift. Over 30 utstillinger med både lokale, nasjonale og internasjonale fotografer har vært holdt, i tillegg til flere workshops med anerkjente fotokunstnere fra utlandet.

— Vi er jo veldig fornøyd med det vi har oppnådd. Vår filosofi er at vi skal vise mange forskjellige sjangre og samtidig ha et veldig høyt kvalitetsnivå. Vi har både hatt unge debutanter og veldig etablerte fotografer som har stilt ut her. Og så er vi også fornøyd med at vi har introdusert mappevisninger i Kristiansand, hvor folk kan komme og vise frem det de har gjort for oss. Via disse visningene har vi funnet tre fotografer som vi har vært med å hjelpe videre, forteller Jørgensen og Pettersen.