FØRSTE GANG I NORGE: Utstillingen i Bomuldsfabriken kunsthall er Per B. Sundbergs første separatutstilling i Norge noensinne. Foto: Pressefoto
TIL ARENDAL: Bomuldsfabriken kunsthall er stolte over å ha fått den innovative svenske kunstneren på besøk. Foto: Pressefoto

ARENDAL: Per B. Sundberg åpner sin første separatutstilling i Norge noensinne i Arendal lørdag. Svensken blir sett på som en av de mest sentrale kunstnerne i utviklingen av svensk kunsthåndverk, og i Bomuldsfabriken viser han en rekke figurer som bygger videre på utstillingen han hadde i Gustavsberg konsthall i 2011. Sundberg bruker både glass og keramikk i sine verk, og hans univers består av nipsfigurer som er snudd opp ned på og satt sammen på helt nye og overraskende måter.

I sitt univers av nips, glasur, porselen og keramikk lager kunstneren sine egne historier med figurene, hvor både naturelementer, mennesker og dyr inngår i uventede sammenstillinger.

Skulpturene brennes flere ganger med ulike glasurer slik at disse blir en del av det skulpturelle uttrykket. Leken med materialer og teknikk skaper en kombinasjon av nåtid og fortid og bidrar til usikkerhet hos fortolkeren. I enkelte figurer er Sundberg humoristisk, i andre oppfordrer han til ettertanke. Verkene er en kollisjon av stiler, estetiske normer og materialbruk.

Per B. Sundberg er utdannet ved keramikk— og glasslinjen ved Konstfack i Stockholm i 1990. Han har også undervist som professor på samme sted og har arbeidet i 11 år som formgiver med kunstglass ved Orrefors glasbruk.

I 2005 fikk Sundberg Bildkonstnärnämndens Formstipendium for sitt forgivertalent og sin utforskende omgang med overlevert materialkunnskap og tradisjoner som har ført til to nye glassblåserteknikker; fabula og litograal. Sundberg er også representert på flere internasjonale institusjoner, blant annet Victoria & Albert Museum i London.