KRISTIANSAND: — Her må jeg vel ha spilt kanskje ti ganger, sier Thom Hell og ser seg omkring i de idylliske omgivelsene rundt Cafe Generalen. Der sitter han sammen med Erlend Ropstad som også har en rekke Generalen-konserter bak seg.

Hell opptrer lørdag, og kvelden før synger Erlend Ropstad. Det skjer etter at Ole Paus opptrådte torsdag, noe som betyr at Generalen byr på tre menn med skjegg som perler på en snor denne ukeslutten.

— Vi er singer/songwritere alle tre, men da jeg ga ut ei plate på norsk i vinter endret jeg status til visesanger, flirer Ropstad.

Plata "Hva om det ikke er sånn som du tror at det er" har tema fra hjembygda Vennesla, og fikk god mottagelse fra kritikere og publikum.

— Du er helt rå på den skiva. Du kledde skikkelig å synge på norsk, sier Thom Hell anerkjennende.

Falsett-utslett

Som vanlig når musikere møtes skjærer samtalen avgårde i dype og engasjerte musikkdiskusjoner. Hvem er den beste låtskriveren av Lennon og McCartney, og går det an å høre på falsetten til Barry Gibb uten å få utslett? Falsettsang er noe begge de to sørlandsmusikerne behersker på hver sin måte.

— Men jeg måtte synge dypere og lavere da jeg spilte inn den siste plata, så derfor ble den annerledes. Jeg hadde nemlig en baby liggende å sove i det tilstøtende rommet, så jeg hadde mikken her og babycallen der, flirer Ropstad.

Thom Hell har også blitt småbarnsfar det siste året. For seks måneder siden fikk han en sønn.

— Det har ikke påvirket meg musikalsk i noen særlig grad, kanskje bortsett fra at jeg iblant må spille keyboard med den ene hånda og holde babyen med den andre, flirer Hell.

Elektrisk solo

For tida komponerer han en del filmmusikk, men han har en rikholdig katalog å ta av når han opptrer lørdag. Thom Hell har fem studiofullengdere bak seg etter at den første "I Love You" kom ut i 2004. Den siste heter "Suddenly Past" og kom ut i fjor.

— Jeg starter med å opptre helt solo, og så kommer bandet til etter hvert, sier Hell.

Ropstad har også med band, han lover å spille elektrisk gitarsolo og han kommer til å synge låter utelukkende fra sin "norske periode". Han har tidligere gitt ut to fullengdere på engelsk.

— Jeg har skrevet tre-fire nye låter også. Den siste skrev jeg ferdig teksten til i natt, og jeg må lære meg den før jeg spiller den. Det er viktig å legge litt press på seg selv, sier Ropstad.

Svenske koner

— Hva heter sangen?

— Den har ikke noe navn, men den handler om at jeg heller ville vært visesanger i Sverige. Der får du jo nærmest en orden hvis du er gammel nok som visesanger, mens i Norge er det veldig vanskelig å eldes med stil innen musikkbransjen. Forresten har vi jo begge også svenske koner, kommer Ropstad på.

— Hvor i Sverige kommer kona di fra, spør Hell.

Etter en diskusjon om hvor i Sverige det kunne vært fint å bo, begynner de to å diskutere godnattsanger.

— Husker du tekstene? Jeg glemmer dem hele tida, sier Hell.

— Du kan jo synge hva som helst. Babyen skjønner det jo ikke uansett, påpeker Ropstad.