TEKSTER OG KOMMENTARER: Små tekster følger ofte bildene til Cohen. Humor, ironi og karikeringer er typiske kjennetegn. Foto: Leonard Cohen
HUMOR: Selvportrett med karakteristisk sixpence. Bildet har tittelen "One Little Guy". Foto: Leonard Cohen
PERSONLIGE MINNER: Leonard Cohen har selv uttalt at han gjerne tegner og maler små ting som har hatt betydning for ham gjennom livet. Her representert ved bildet "The Green Chair". Foto: Leonard Cohen
cohen2.jpg

Galleriet i Dronningens gate inviterer til åpning i morgen kveld. Veldig mange kjenner godt til musikeren Cohen, men trolig kommer det som en liten overraskelse at han også driver med billedkunst. Canadiske Cohen har gjennom sin over 50 år lange karriere som poet, musiker og låtskriver stått bak en lang rekke legendariske musikkalbum, og flere diktsamlinger og romaner.

Ekstremt populært

Men han har også stilt ut billedkunsten sin blant annet i Babinsky Gallery i Toronto, Lando Gallery i Vancouver, Goodhall Gallery i Manchester, og TD Lounge Gallery i Montreal, og høsten 2011 iGalleri Ramfjord i Oslo, hvor publikum strømmet til i tusentall.

— Det var første gang Cohens kunst ble vist i Skandinavia, og responsen var helt fantastisk. Det var stappfullt hver eneste dag, og det er tydelig at han har tilhengere i alle aldere her i Norge, sier innehaver og daglig leder i Galleri Ramfjord, Elisabeth Ramfjord.

Etter suksessen i Oslo har hun også blitt ansvarlig for å representere Cohen som kunstner i hele Skandinavia, og Bi-Z i Kristiansand er første galleri som nå får æren av å huse utstillingen etter Oslo.

— Det var et veldig bevisst valg. Bi-Z er så utrolig dyktige og de stod øverst på min ønskeliste, sier Ramfjord.

Tegner kvinneerobringer

Som billedkunstner jobber Leonard Cohen i flere ulike teknikker, blant annet crayon, kull og grafikk. Verkene er veldig ofte preget av både humor og ironi, med karikerende innslag og små tekster og kommentarer. Cohens bilder er ifølge Ramfjord både folkelige og sarte og har mye glimt i øyet. Både selvportretter og en rekke bilder av Cohens egne kvinneerobringer vil bli å se i Kristiansand.

— Tegningene er helt fra 60-tallet og fram til i dag. Det gikk 10-15 år før han valgte å vise fram billedkunsten sin. Men han tegnet mye damer! Blant andre sin tidligere norske kjæreste og eks-kona til kristiansandsforfatter Axel Jensen, Marianne Jensen. Bildet av Marianne er blant bildene som blir stilt ut på Bi-Z, forteller Ramfjord.

Leonard Cohen har også selv kommet med en hilsen til sine tilhengere i Norge i forbindelse med utstillingene han har her:

— I am grateful to my friends in Norway for the opportunity to show my doodles. I hope that no one will feel obliged to buy one, sier multikunstneren om å stille ut i Norge.