KRISTIANSAND: Camilla Collett fikk i vår plassen utenfor Kilden oppkalt etter seg, og i høst får hun en rolle i et nyskrevet stykke på Intimscenen i anledning 100-års jubileet for kvinnelig stemmerett.

— "Ekte kjærlighet" er et stykke fritt etter Colletts roman "Amtmannens døtre", sier teatersjef Forthun som med det serverer ny, norsk dramatikk basert på gamle tekster.

For tre år siden ga hun regissør Tyra Tønnessen i oppgave å lese seg opp på forfatteren fra Kristiansand som i 1855 skrev det som regnes for Norges første samtidsroman. Resultatet er blitt et helt nytt stykke der Tønnessen også henter elementer fra Colletts reiseskildringer og politiske tekster om tvangsgifte og stemmerett.

Publikumssvikt

Selv om vårens forsøk på å gjøre Øystein Lønn "Thranes metode" til teater resulterte i publikumssvikt, er ikke Forthun redd det skal gjenta seg:

— Nei, det er jeg ikke, sier hun, og viser til at i underkant av 1300 av de om lag 3700 billettene er solgt eller reservert til "Ekte kjærlighet" som har premiere 27. september.

— Kjærlighet angår et hvert menneske, samtidig er stykket aktuelt i forhold til rolleforventninger mellom mann og kvinne, fastslår Forthun, og mener stykket dermed burde ha bred appell.

— Men hvorfor settes det ikke da opp på en større scene?

— Det er et stykke som kler det intime rommet, og som rent visuelt blir kjempeflott, sier Forthun som har engasjert Carmen-scenograf Leiko Fuseya Sjærven til å forme rom og kostymer.

Ledelsen ved Kilden får vekselvis kritikk både for sin folkelighet og sin satsing på nyskrevet dramatikk. Agder Teaters sjef sier tilsynelatende "ja takk, begge deler" i høstens repertoarvalg.

Publikumsmagnet

Den tradisjonelle publikumsmagneten "Reisen til julestjernen" får nemlig premiere 15. november, med teatersjefen selv som regissør.

— Det blir høstens storsatsing med nesten 50 barn på scenen i tillegg til åtte skuespillere, sier Forthun.

Mens "Den stundesløse" i herjet på hovedscenen i vår, blir det ingen tilsvarende "klassisk" teaterforestilling i høst.— I høst har vi en operaklassiker, sier Forthun, og viser til Carmen som hadde premiere i kortversjon i Fjæreheia i sommer, og vises i utvidet lengde i teatersalen i september.

Etter jul blir det teater i større format, men den planlagte oppsetningen av Ibsens "Et dukkehjem" må droppes fordi Kjærsti Odden Skjeldalen, som skulle spille Nora, er blitt gravid. Hvilket stykke som kommer i stedet, vil ikke Forthun ut med nå.

Riksteatret uteblir

"Ekte kjærlighet" blir ikke Agder Teaters eneste urpremiere i høst, for dukkespillet "Den modige", basert på eventyr av Asbjørnsen og Moe vises første gang i Buen i Mandal 31. august, og skal siden vises i Den kulturelle skolesekken før den inntar Kilden på nyåret.

— Men Riksteaterets stykker glimrer med sitt fravær på Kilden i høst?

— Vi hadde ikke plass på grunn av våre egne produksjoner og riggetiden som kreves. Avgjørelsen er tatt i samråd med Riksteatret, og de vil fremdeles bli prioritert i Kilden når det er praktisk mulig å få det til, sier teatersjf Ingrid Forthun.