NY GRAV: Dirigent Peter Szilvay skal dirigere de 24 musikerne fra Kristiansand Symfoniorkester som innvier orkestergrava i Fjæreheia. Foto: Kjetil Samuelsen

GRIMSTAD: — Jeg gleder meg. Det er halvannet år siden det var audition, og det har bygget seg opp spenning og forventning, sier Jeanette Goldstein, om det som blir hennes første hovedrolle.

— Det er bra vi spiller en kortversjon her i Fjæreheia, så får jeg prøvd meg litt før fullversjonen i Kilden, sier hun og smiler.

Ålesundskvinnen spiller tittelrollen i Georges Bizets "Carmen", som har premiere i Fjæreheia fredag neste uke. Seks forestillinger er satt opp fram til lørdag 20. juli.

- En rå opera

Kristiansanderen Nils Harald Sødal spiller rollen som Don José.

Saken fortsetter under bildet

SEXY: - Jeanette er så ung og vakker. Og så høy. Da de satte meg i sminkestolen i går, farget de hår og øyenbryn på meg, i ett forsøk på å fremstille meg like sexy, sier Nils Harald Sødal, som sammen med Jeanette Goldstein innehar hovedrollene i "Carmen". Foto: Kjetil Samuelsen

— Det blir gøy. Det er et så flott apparat rundt det hele, sier Sødal, og kikker ut over det spektakulære steinbruddet, hvor han skal stå på scenen for første gang.

— Jeg har sett noen forestillinger her, men det skal bli artig å få prøvd seg. Det er en imponerende scene, og det gir en ekstra dimensjon med nærheten til naturen og råskapen som ligger her. "Carmen" er jo også en rå opera, sier tenoren.

Vanskelig å kutte

"Carmen" blir den første operaen som settes opp i Fjæreheia. Siden forestillingene ikke begynner før kl 22.30 på kvelden, er det en kortversjon som vises i Fjæreheia. Fullversjonen settes opp i Kilden i september.

— Dette et spesielt sted. Magisk, sier regissør Lisa Kent, som også regisserte "Evita" for Kilden.

Saken fortsetter under bildet

REGI: Lisa Kent har mye å holde styr på, som regissør for "Carmen". Foto: Kjetil Samuelsen

— Når vi tenkte på hvordan vi skulle presentere "Carmen" her, visste vi at vi måtte bruke naturen og atmosfæren du føler med en gang du kommer inn her. Og vi vil bruke hele arenaen, fra toppen av fjellet og ned til selve scenen. Det har vært utfordrende å kutte ned, nesten hjerteskjærende. Hva skulle vi kutte? Men det blir ikke en konsert. Det blir en produksjon, med det sterke dramaet som skal være der, sier den britiske regissøren.

— "Carmen" er verdens mest populære opera, målt i forhold til hvor ofte den settes opp. Så den er verd å se to ganger, både her og i Kilden, sier Sødal, som dessverre ikke blir med til Kilden på grunn av India-tur med Rikskonsertene.

Ny orkestergrav

Operadebuten i Fjæreheia blir også innvielsen av den nye orkestergrava som har blitt laget. 1,6 millioner kroner har den kostet, fordelt på Grimstad kommune, Aust-Agder fylkeskommune og Kilden. I tillegg har Kilden brukt omlag 500.000 kroner på å oppgradere deler av anlegget.

Saken fortsetter under bildet

NY GRAV: Her titter den nye KSO-direktøren, Stefan Sköld, opp av den nye orkestergraven. Til høyre står dirigent Peter Szilvay, til venstre sitter repetitør Magnus Loddgard. Foto: Kjetil Samuelsen

— I august i fjor sprengte teatersjef Ingrid Forthun de første ladningene, og arbeidet ble ferdig nå i månedsskifte mai/juni. Lørdag inntar orkesteret grava for første gang, forteller Reidar Mosland, medieprodusent i Kilden.

— Det blir 24 musikere med her under "Carmen", forteller Stefan Sköld, den nye direktøren i Kristiansand Symfoniorkester.

Operaen skal fremføres med Edvard Hoems nynorskoversettelse, noe Sødal setter stor pris på.

— Jeg føler det legger en ekstra dimensjon til operaen. Nynorsk er poetisk og sangbart, sier tenoren.