KRISTIANSAND: — Hele avstemningen er en vits. Jeg forstår ikke at de som har sittet i komiteen ikke har klart å tenke lenger tilbake i tid. Lista over de nominerte vitner om at de har kort hukommelse. Hvor er låtene fra 60, 70 og 80-tallet, spør festivalsjef for Protestfestivalen, Svein Inge Olsen.

Han er irritert over at de fleste nominerte låtene til "Tidenes sørlandslåt" er fra 2000-tallet. Her finner man blant annet Jonas Alaska, Erik Faber, Anne Marie Almedal, Thom Hell og Helene Bøksle.

— Hvor er "I love Norwegian country" av Bjøro Håland? Den var en kjempeslager. Og hva med Julius-sangen? Marquee Band? Inger Lise Stuelien? Åsmund Åmli Band? Nesten alle sangene på lista er nye låter, jeg har ikke engang hørt seks, sju av dem. Jeg synes det er en amatørmessig liste, sier Olsen.

- Etterligninger og kopier

Til nå har over 26.000 av Fædrelandsvennens lesere stemt på sin favoritt på fvn.no og på avisens Facebook-side.

Her kan du stemme på din favoritt!

Den beste låten kåres tirsdag, og nå leder Honningbarna avstemmingen med låten "Borgerskapets utakknemlige sønner", mens Helene Bøksle følger rett bak med låten "Lys til nattsvart jord". Selv ville Svein Inge Olsen ha stemt på Jan Engerviks "Sommersong 93".

— Det er ei typisk sørlandsvise. Hvor er sørlandsvisene med Usterud og Ivar Bøksle? De skulle også ha vært på den lista. Man burde kalt det for "2000-tallets beste låter", da hadde det vært greit, men "Tidenes sørlandslåt" blir et blir en fornærmelse mot gamle rockestjerner fra Sørlandet, sier han.

— Den beste musikken ble skapt 60, 70 og 80-tallet. Mye av den nye musikken i dag er bare etterligninger og kopier. "You raise me up" er fullstendig suveren, men de andre låtene som er nominert er heller viktigst for den artisten det gjelder. Noe mer enn dét synes jeg knapt det er, sier Olsen.

Ville vært på lista

Bjøro Håland er én av artistene som føler seg oversett.

— Det er hyggelig å høre at noen ville hatt meg med på lista. Kanskje de som nominerte er så unge, at de ikke visste at jeg eksisterte? De fleste kjenner "I love Norwegian country" og kan teksten. Den ble solgt i 180.000 eksemplarer, og selger fremdeles. Bortsett fra "You raise me up", har neppe de andre nominerte solgt så mye som den. Derfor ville det vært på sin plass at den var på lista, sier Håland.

— Om ikke de store låtene er med på lista, hvor interessant er det med en slik kåring da? Dette er jo en av de store låtene, sier han videre.

I panelet som valgte ut låtene, satt blant andre Sørf-leder Kjetil Nordhus. Han er uenig i forslagene til Svein Inge Olsen.

— Jeg vil utfordre Olsen til å ramse opp låtene fra 60- og 70-tallet som burde vært med. Flere har nevnt Hålands låt. Men personlig synes jeg ikke at for eksempel Julius-sangen er en av de beste låtene fra Sørlandet. Den er kanskje en av de mest kjente, men det er ikke det kåringen handler om. Hvis Olsen synes lista er en fornærmelse, så må han få lov til å synes det, sier Nordhus.

Hvilken låt liker du best?

Odd Rønning, Kristiansand: - Det er flere av de nominerte låtene jeg ikke har hørt før. "Himmelblå" er fin, men det er ikke helt min musikksmak. Men Jonas Alaska og "October" er god. Den satser jeg på.
Inger Fonahn, Kristiansand: - Jeg har ikke hørt alle låtene, men "Himmelblå" og "You raise me up" kjenner jeg godt til. De er nydelige begge to, men kanskje "Himmelblå" vinner. Den er fin.
Øivind Løvåsen, Charlotte Hajdu Løvåsen og Martin Hajdu Løvøsen, Kristiansand: - "Raise me up" kjenner jeg best til. Den kom jo for en god stund siden, så den har jeg mange minner til. Vi satser på at Secret Garden vinner "tidenes sørlandslåt".