KRISTIANSAND:Det er i år 22 filmer som er kvalifisert til å bli Norges Oscar-bidrag, og det har vært en spennende prosess å finne frem til de tre filmene vi ville kortliste. Vi har hatt mange og lange påsynsøkter i kinoen og interessante diskusjoner i komiteen. Vi synes vi har kommet frem til tre svært gode filmer som hver især kan representere Norge på en god måte overfor det amerikanske filmakademiets medlemmer, sier Stine Helgeland , som leder årets Oscar-komité.

FAMILIEDRAMA: "Kompani Orheim" er den siste filmen i trilogien om Jarle Klepp, og handler om tida da Jarle Klepp bodde hjemme hos sine foreldre og het Orheim til etternavn. Her er skuespillerne Cecilie A. Mosli, Vebjørn Enger og Kristoffer Joner. Foto: Filmweb

I en pressemelding fra Norsk Filminstitutt blir det opplyst at Kon-Tiki (regi: Espen Sandberg og Joachim Rønning), Kompani Orheim (regi: Arild Andresen) og Som du ser meg (regi: Dag Johan Haugerud) er kortlistet til å bli den norske Oscar-kandidaten i kategorien Best Foreign Language Film, eller Oscar for beste ikke-engelsk språklige film.

Produsentene og regissørene bak filmene vil nå bli invitert til å presentere sine planer for en eventuell Oscar-kampanje for komiteen før den endelige avgjørelsen om hvilken film som blir Norges offisielle kandidat blir tatt. Beslutningen offentliggjøres den 13. september 2012 , heter det i pressemeldingen.

Kon-Tiki vant i 1952

Opp til 70 land melder hvert år på en film til konkurransen om å bli kåret til beste ikke-engelsk språklige film, og filmen må ha hatt premiere mellom 1. oktober 2011 og 30. september 2012.

Filmene vurderes så av medlemmene av the Academy of Motion Picture Arts and Sciences, som deretter nominerer fem filmer. Nominasjonene offentliggjøres den 15. januar 2013, og den store Oscar-kåringen finner sted den 24. februar neste år.Selv om det historisk sett er flest europeiske filmer som har vunnet prisen, er det bare Ni Liv (Arne Skouen/1957), Veiviseren (Nils Gaup/1987), Søndagsengler (Berit Nesheim/1996) og Elling (Petter Næss/2001), som har kommet gjennom nåløyet for å delta. Ingen av disse vant, men Thor Heyerdahl vant prisen for beste dokumentarfilm med "Kon-Tiki" i 1952.