KRISTIANSAND/OSLO: — Det er utrolig gøy at filmen fikk hovedprisen i Montreal. Nå vet vi at filmen funker både med tysk og fransk dubbing, sier Arild Andresen på telefon fra Oslo.

Regissøren var ikke selv tilstede under Den internasjonale barnefilmfestivalen i Montreal i helgen, for han ble nemlig far på torsdag, men filmens manusforfatter Lars Gudmestad var der.

— Lars var på vei hjem igjen da prisen ble utdelt, men han leverte takketalen via Skype. Han fikk imidlertid med seg en del av visningene og kunne fortelle at filmen ble svært godt mottatt hos publikum. Det var veldig mange gode filmer som var nominert, så at vi faktisk vant prisen for beste film er jo bare kjempegøy, sier Andresen.

Hard konkurranse

En internasjonal jury, bestående av Sophie Bourgeois (skuespiller, Canada), Petter Benestad (Kristiansand Kino/Barnefilmfestivalen, Norge), Bitte Eskilsson (Svenska filminstitutet, Sverige), Michal Matus (Tel Aviv Cinematheque, Israel), kåret den norske filmen til vinner blant 11 andre internasjonale filmer i går (søndag).

— Vi tar opp ganske universelle temaer som de fleste kan kjenne seg igjen i. Samtidig drar vi de brutale aspektene veldig langt, slik at en faktisk kan ta et steg tilbake å le litt av det. I tillegg får vi mange tilbakemeldinger om at folk blir rørt av filmen også, og det setter jeg veldig pris på, sier han.

Flere priser

Barne— og ungdomsfilmen «Keeper’n til Liverpool» har, i tillegg til å ha vunnet hovedprisen (Grand Prix de Montreal) i Canada, også mottatt Krystallbjørnen i Berlin, blitt kåret til Årets film av Natt & Dag-juryen og mottok Sølvklumpen for beste barnefilm fra norske kinosjefer. Filmen skal nå videre til Cinequest filmfestival i USA, barnefilmfestivalen i Ghent, Belgia (Flanders) og skal være åpningsfilm på barnefilmfestivalen i Malmø (BUFF).

— Etter priser både i Berlin og Montreal er det nå mer enn 30 land som har meldt interesse for kjøp av filmen for utenlandsdistribusjon, uttaler produsentene Karin Julsrud og Håkon Øverås fra produksjonsselskapet 4 ½ i en pressemelding. Filmen selges internasjonalt av det svenske selskapet, NonStop Sales AB.

Nytt filmprosjekt

Allerede om fire uker skal Andresen i gang med filmingen til sin andre spillefilm, «Kompani Orheim», som er tredje og avsluttende film i trilogien om Jarle Klepp.

— Er det mer press på deg til å levere etter at debutfilmen din har fått så god respons?

— Nei, jeg synes faktisk bare det er positivt. Jeg tror det hadde vært mye vanskeligere å gå i gang med min andre spillefilm hvis den første hadde blitt slaktet. «Kompani Orheim» blir en helt annerledes film, og det som blir utfordringen med den er at boken er lest av så mange mennesker som sitter med egne bilder i hodet av hvordan historien skal se ut, sier regissøren.