Det amerikanske bandet R.E.M. kunngjorde onsdag kveld at de legger opp. «Til våre fans og venner: Som R.E.M., og som livslange venner og medsammensvorne, har vi bestemt oss for å si at nok er nok som band», skriver de i fellesskap på sin nettside .

Bandet uttrykker at de er takknemlige overfor alle som har hørt på og latt seg røre av musikken deres, og er overveldet over alt de har oppnådd gjennom en 31 år lang bandkarrière, skriver Aftenposten.no.

Ingen lett avgjørelse

– En klok mann har sagt: Kunsten å være på fest, er å vite når det er på tide å gi seg, sier frontfigur Michael Stipe i en kommentar på nettsiden.

– Vi laget noe ekstraordinært sammen. Vi gjorde dette. Og nå skal vi gå fra det. Jeg håper fansen innser at dette ikke var noen lett avgjørelse, men alle ting må ta slutt, og vi ville gjøre det riktig, på vår måte, skriver Stipe og avslutter med å takke alle som har fulgt dem på veien.

– Det har vært fantastisk.

Hva nå?

R.E.M. ble dannet i 1980 med vokalist Michael Stipe, gitarist Peter Buck, bassist Mike Mills og trommeslager Bill Berry. De albumdebuterte med Murmur i 1983. Siden har de gitt ut plater som Green, Out of Time, Automatic for the People og Monster. Bill Berry forlot bandet i 1997. I år ga bandet ut sitt femtende studioalbum, Collapse Into Now, og samtidig har de jobbet med en Greatest Hits-samling.

– Vi begynte å spørre oss selv, «hva nå?». Det var litt av en reise å jobbe seg gjennom musikk og minner fra mer enn tre tiår, skriver Mike Mills i kunngjøringen.

– Vi har vært et band i ordets virkelige betydning. Brødre som virkelig elsker og respekterer hverandre. Vi føler oss litt som pionerer i dette – det er ingen disharmoni mellom oss, uttaler bassisten videre.

– Tidspunktet føles bare riktig.

En gave

Gitarist Peter Buck skriver på bandets hjemmeside at det har vært stort å oppleve hvordan sangene og platene bandet skrev, betydde like mye for fansen som de gjorde for bandet selv.

— Å være en del av deres liv har vært en utrolig gave. Takk, skriver Buck.