ELVERUM/KRISTIANSAND: Ulrikke Benestad var mildt sagt skjelven i stemmen da Fædrelandsvennen ringte henne, bare minutter før hun skulle få utdelt prisen.

— Hvorfor ringer dere meg? Vet dere noe? spurte hun.

— Det spørs hva du vet, prøvde vi, i frykt for å avsløre noe som kanskje ikke skulle avsløres.

— Jeg har nettopp hørt noe om at jeg kan ha vunnet. Er det derfor?

TEATER: Ulrikke Benestad skal realisere teaterstykket "Days of Significance". Foto: Lars Hoen

— Det er det vi også har hørt, svarte vi.Etter det ble skjelvingen i stemmen bare verre.

— Det... det er jo helt sinnssykt. Vi skal inn til overrekkelsen nå.

Takket samarbeidspartnere

En halv time senere snakker vi med henne på nytt. Det er offisielt. Ulrikke Benestad vant 100.000 kroner, øremerket utvikling av filmprosjektet Uten svik, som skal bli en helaftens spillefilm.

— Hvordan gikk det?

— Jeg vant. Jeg ble kalt opp på scenen og ble spurt om jeg ville si noe, og fikk takket Kirsten Bonnén Rask på Sørnorsk filmsenter, og kollegaen min som sa at jeg måtte få fingen ut og sende inn prosjektet.

— Men jeg er fremdeles ganske satt ut, jeg mener - fy søren, jeg konkurrerte jo mot to av mine forbilder, sier Benestad.

Forbildene hun snakker om er Christopher Grøndahl, som skrev manuset til Nokas, og Linda May Kallestein. Begge hadde meldt på egne prosjekter i konkurransen.Men det var altså skuespiller Ulrikke Benestad fra Kristiansand som vant.

— Det er veldig spesielt for meg, spesielt siden Grøndahl og Kallestein var med. De hadde veldig gode historier. Det jeg vinner på er kanskje at jeg er skuespiller. Juryen sa de falt for lekenheten i manuset, sier Benestad.

Viktig støtte

Pengene skal brukes på å utvikle ideen videre. for selv om hun har historien klar, er det fremdeles en vei å gå videre.

— Pengene hjelper veldig, og skal gå til å utvikle manuset. Men jeg tar det også som en enorm tillitserklæring. Det er kanskje min største prestasjon hittil i karrieren, sier Benestad.

Og timingen kunne ikke vært bedre. Nylig mottok hun et kunstnerstipend fra Kristiansand kommune. Det forplikter.

— Men nå føler jeg at jeg allerede har vist at jeg kan få til noe. Det gir meg mer tyngde.

Feiringen av prisen setter hun på vent. Onsdagen ble en lang dag, og med litt flere inntrykk enn prisvinneren kanskje hadde forventet.

— Dette skal feires på lørdag i Kristiansand. Da samler jeg nok venner, kollegaer og samarbeidspartnere til en skikkelig fest, sier prisvinneren.

- Hold kæft, hvor bra!

En av hennes nærmeste rådgivere i prosjektet er Kirsten Bonnén Rask ved Sørnorsk filmsenter. Hun hadde ikke rukket å få med seg de gode nyhetene før Fædrelandsvennen ringte.

Kirsten Bonnén Rask, leder for Sørnorsk filmsenter. Foto: Lars Hoen

— Nei! Er det sant? Hold kæft, hvor bra, nærmest roper danske Bonnén Rask i andre enden.- Hun kom inn på kontoret mitt i forrige uke og var svært nervøs. Jeg ba henne fortelle historien, og så gikk vi gjennom hva som var bra og hva som ikke var bra, sier hun.

— Hvor viktig er den såkalte "pitchen", selve salgstalen?

— Den er enormt viktig. Du har syv minutter på å overbevise juryen. Det er veldig viktig at du har en god historie, men det er også viktig hvordan du forteller den.

Nå mener Bonnén Rask at det er viktig å røkte prosjektet videre.

— Når man vinner en slik pris så forplikter det også til at hun blir backet opp produksjonsmessig.

— Jeg er superstolt over at hun lyktes med å komme gjennom og jeg gleder meg til å jobbe videre med henne, sier hun.

- En utrolig bra start

Også Irene Torp Halvorsen , daglig leder på Cinemateket, vil gratulere Benestad med prisen.

Irene Torp Halvorsen, daglig leder ved Cinemateket. Foto: Lars Hoen

— Det er klart, dette er kjempebra. Hun er vel ganske nyutdannet og det er en utrolig bra start for henne.Hun håper prosjektet får ringvirkninger på resten av filmbransjen i byen.

— Jeg håper hun vil jobbe videre med det her nede. Det er mange flinke folk her, og dem er det viktig å benytte seg av, sier Torp Halvorsen.