OSLO: Det var 8.mars i år, under en forelesning i masterkurset Deltagelse, fankultur og sosiale medier ved Universitetet i Oslo at ordene skal ha falt.

Studentene i vårsemesteret har Melodi Grand Prix (MGP) som «case study» denne våren, og i den forbindelse var Dinamo Story-produsenten til stede for å fortelle om strategiene.

Provosert

En av studentene, Siri Lindstad, som selv er homofil, var til stede og ble kraftig provosert av det hun fikk høre.

— Han sa de ville vekk fra homseri, tant og fjas, drag og menn i paljetter, forteller Lindstad til Aftenposten.no.

— Jeg har alltid tenkt på MGP som en del av min kultur, men nå skjønner jeg at det ikke er sånn det skal være ifølge Dag Hvaring.

Studenten i sosiale medier skrev om hendelsen på Facebook-siden sin, og her ble det plukket opp av redaktøren i magasinet for homofile og lesbiske, Blikk, Erna Bøyum.

Homokultur

I siste utgave av Blikk går redaktør Bøyum hardt ut mot Dag Hvaring.

I lederen skriver hun det selvfølgelig oppleves som en provokasjon at Dinamo Story, som bistår NRK med å arrangere MGP-festen, kaster det de oppfatter som «homokultur» ut av festen, mens harry-faktoren representert av det hetereofile Wig Wam får bli?

Familien

— Det jeg sa vi måtte fjerne tant og fjas og få Melodi Grand Prix tilbake til det gode gamle familiesshowet, sier Dag Hvaring til Aftenposten.no.

Han ønsker ikke at Aftenposten.no skal skrive at han er feilsitert, og vil heller ikke kommentere lederartikkelen i Blikk.

Under forelesningen skal han ha forklart seg om de fem strategipunktene for MGP. Et av dem var å fjerne seg fra «tant og fjas og ta musikken og låtskriverne på alvor, for å hente tilbake den gode familieunderholdningen».

— Hva menes med «tant og fjas»?

— Boa, dragshow, og for lite fokus på musikken, sier Hvaring.

Produsenten nekter å svare på Aftenposten.nos gjentatte spørsmål om han er feilsitert. Det er også uaktuelt for ham å vise frem manuset han bruker til foredragene sine om MGP-strategiene.

Patetisk

— Jeg synes det er patetisk, for det er ikke Dinamo som bestemmer om MGP er skeivt eller ikke. Internasjonalt er det kjempeskeivt, sier Siri Lindstad.

— Fikk du inntrykk av Hvaring skisserte en motsetning mellom homseunderholdning og familieunderholdning?

— Ja, sånn som han fremstilte det, var det det. Jeg begriper ikke hvorfor homserier og Grand Prix ikke går sammen. Det er mange homofamilier som har all grunn til å bli forbannet over dette her, sier Lindstad.