OSLO: — Det er jo... ganske greit å være meg nå, sier skuespiller Agnes Kittelsen på sørlandsk vis når Fædrelandsvennen spør hvordan hun har det.

Torsdag kunngjorde nemlig Norsk Filminstitutt at storfilmen "Kon-Tiki" er Norges Oscar-kandidat for beste fremmedspråklige film, med Kittelsen i rollen som Liv, Thor Heyerdahls første kone. Hun kalles Norges mest ettertraktede kvinnelige skuespiller, og var fjorårets norske Oscar-håp med hovedrollen i «Sykt lykkelig». Nå er hun det igjen, i tidenes dyreste norske film.

— Men det er viktig å tenke at jeg fortsatt må jobbe med det jeg ikke er god på, videreutvikle meg og vite at medgangen også kan snu veldig fort, sier Kittelsen.

Var usikker

«Kon-Tiki» knuste alle rekorder for en norsk kinoåpning da den hadde premiere 24. august, og hittil har over 600.000 billetter blitt solgt. Torsdag morgen våknet Agnes Kittelsen til at filmen var plukket ut som Norges Oscar-kandidat. Selv var hun usikker på om "Kon-Tiki" kunne slå filmene "Kompani Orheim" og "Som du ser meg".

— Det er supert at vi ble valgt ut, men jeg var litt usikker på hvilken vei det ville bikke, om de ville sende en litt annen type film. Jeg er kjempeglad for at det ble "Kon-Tiki".

— Hvilken annen film trodde du skulle gå videre?

— Jeg visste rett og slett ikke, jeg var bare veldig spent denne gangen. Når de skal velge en film som skal representere Norge, ser de på hvilke filmer som har størst reell sjanse i utlandet, og da må man se om filmen har et marked, om den har fått distribusjon og sånne ting. Det handler ikke bare om hvilken film som er best, det må også være et marked for den. Og sånn sett står "Kon-Tiki" sterkt. Den har allerede fått vist seg i utlandet, og mange er interessert i den, sier hun.

Unorsk

— Hva tror du om sjansen for å vinne Oscar?

— Det er langt fram dit, det har vi erfart før. Mange gode filmer kjemper mot hverandre, og det er umulig å spå hvem som vinner, sier Kittelsen.

Når Fædrelandsvennen ringer, er hun på vei å jobbe med tredje sesong med "Dag", med blant andre Atle Antonsen.

— Nå er jeg bare veldig takknemlig og glad for å få spille med folk jeg har kjent lenge, som serien om "Dag", og at jeg får fortsette videre på andre teaterprosjekter som jeg skal inn i, sier Kittelsen.

Da "Kon-Tiki"-gjengen dro til filmfestivalen i Toronto for å promotere filmen, fikk de mange interessant bekjentskaper, forteller hun.

— Det er veldig unorsk, skikkelig "American style". Alt er "great" og "fantastic", sier Kittelsen og ler.

Hun forteller at det beste med at filmen nå er plukket ut, er at det settes i gang en Oscar-kampanje hvor man prøver å få enda flere visninger av filmen, slik at den blir sett av enda flere.

— Man skaper en "buzz" rundt filmen. Og personlig sett får jeg vist meg fram. Jo flere bransjefolk som får sett filmen, jo bedre er det for oss skuespillere, sier hun.

Feirer med te

— Har du fått nye tilbud på grunn av filmen?

— Hm. Det må jeg vente med å svare på. Men klart, det er fint å være sammen med den amerikanske bransjen i en slik setting når man også har en film å vise til. Det er en ideell situasjon for oss som spiller i den, sier hun.

— Skal dere feire dette?

— Ja, det skal vi jo. Samtidig begynner det å bli mye feiring, så nå må vi kanskje heller ta en kopp te og ta det rolig, sier hun.

Slik begrunner juryen utvelgelsen: «Kon-Tiki er en eventyrlig historie om enkeltindividets ambisjon om å sette spor etter seg i verdenshistorien ved å tegne et kart større enn seg selv. Spillefilmen er en ambisiøs og visuelt storslått dramatisering av den internasjonalt kjente historien om Thor Heyerdahls 101 dager lange Kon-Tiki-ekspedisjon fra Peru til Polynesia, og bygger i så måte på hendelser og skikkelser fra vår nære fortid».

En annen sørlending er også med i filmen, nemlig Tobias Santelmann, som er oppvokst i Spangereid i Lindesnes. Han spiller rollen som Knut Haugland.