RAPPKJEFTA: Mange kaller Anne Kat. Hærland landets mest rappkjefta komiker. - Andre må være veldig kjedelige hvis jeg er den mest rappkjefta. Jeg prøver å få folk til å le, og til å tenke og stille spørsmålstegn ved etablerte sannheter, forteller Hærland, som denne uka kommer til Kilden i Kristiansand med showet "Jakten på ærligheten". Foto: Tarjei Krogh
FORSIKTIGE: Anne Kat. Hærland har ikke opplevd sørlendinger som mer forsiktige enn andre. Onsdag debuterer hun i Kilden med showet "Jakten på ærligheten". Foto: Tarjei Krogh

KRISTIANSAND/OSLO: — Jeg moderer ikke showet mitt noe. At sørlendinger blir sett på som litt forsiktige kan ikke jeg forholde meg til. Jeg har aldri opplevd sørlendingene som mer forsiktige enn andre, sier Anne Kat. Hærland på telefon fra Oslo.

Hennes kritikerroste show "Jakten på ærligheten" hadde premiere på Latter på Aker Brygge i slutten av august i år, og stort sett femmere ble trillet i landets aviser. Kristiansand er første stoppested for showet utenfor Oslo, og onsdag er hun på plass på Sørlandet, nærmere bestemt i Kilden.

Jeg gleder meg til å komme. Jeg er stolt av showet, og vil vise det fram. Det er deilig at det har blitt tatt såpass bra i mot. Samtidig er det bra at publikum ler når de skal le, og lytter når de skal lytte. For det er ikke bare tull og tøys i showet mitt , det er litt alvor også, sier Hærland.

Sorg og smerte

Tema i forestillingen er sosiale medier, homofiles rettigheter og hennes egen vektreduksjon. Og 22. juli.

Jeg er ikke opptatt av hva som skjedde 22. juli, men hvordan man håndterer sorg og smerte , forteller 30-åringen, som mistet sin egen far i 2003. Hærland debuterte som stand-up-komiker samme år, med showet "Jeg er ikke Dina". Hun mener hun har tatt store steg som komiker siden den gang.

— Jeg kom over det manuset nå nylig, og det er bare dårlig. Det virker som en 14-åring har skrevet det. Det var morsomt, men det hadde ikke dybde. Men så var jeg ti år yngre da jeg skrev det også, sier komikeren.

Landets mest rappkjefta

RAPPKJEFTA: Mange kaller Anne Kat. Hærland landets mest rappkjefta komiker. - Andre må være veldig kjedelige hvis jeg er den mest rappkjefta. Jeg prøver å få folk til å le, og til å tenke og stille spørsmålstegn ved etablerte sannheter, forteller Hærland, som denne uka kommer til Kilden i Kristiansand med showet "Jakten på ærligheten". Foto: Tarjei Krogh

Hærland blir av mange karakterisert som landets mest rappkjefta komiker. Selv beskriver hun seg som høflig og dannet.— Andre må være veldig kjedelige hvis jeg er den mest rappkjefta. Jeg prøver å få folk til å le, og til å tenke og stille spørsmålstegn ved etablerte sannheter , forteller hun.

I "Jakten på ærligheten" får mange av landets kjendiser gjennomgå, deriblant statsminister Jens Stoltenberg og hans bruk av Twitter. Nasjonens forkjærlighet for sosiale medier deler nemlig ikke Hærland.

— Jeg er ikke på Twitter. Jeg er bare på Facebook, og kun for nære venner. Jeg er ikke komfortabel med den måten å kommunisere på, det føles rart og upersonlig. Jeg liker bedre å prate med noen ansikt til ansikt. Derfor liker jeg også bedre å stå på scenen enn å være på tv, sier den tidligere Nytt på nytt-dronningen.

- Sikten er ikke så viktig

Hærland gleder seg til å innta Kilden, et hus hun har hørt mye godt om. Spesielt om lyden.

Jeg har hørt fra folk som jobber der at lyden er god. Og det er bra for meg. Jeg er jo helt alene på scenen, så sikten er ikke så viktig , sier hun og ler.

Showet spilles onsdag, fredag og lørdag.

— Torsdag var det visst noe annet som skulle skje der. Men det passer fint, for da får jeg med meg en middag sammen med komikerkollega Rune Andersen, sier hun. Og ler igjen.