SALG: Kristiansand kommune skal vurdere et salg av kinoen. Det vekker reaksjoner. Her et bilde fra da høstens utbedringer startet ved inngangspartiet. Foto: Kjartan Bjelland
NEGATIV: Irene Torp Halvorsen i Cinemateket frykter for bredden på tilbudet hvis kinoen ikke eies av kommunen. Foto: Lars Hoen
UFORSTÅENDE: Kirsten Bonnén Rask i Sørnorsk filmsenter forstår ikke hvorfor kommunen vil selge en forretning som går godt. Foto: Lars Hoen

KRISTIANSAND: Flertallet i Kristiansand bystyre vedtok onsdag kveld å utrede et mulig salg av Kristiansand Kino Holding. Pengene skal eventuelt brukes for å nedbetale deler av kommunens gjeld. Kinodirektør Petter Benestad reagerer.

— Det er tydelig at kommunen har snudd. I vår når vi behandlet kinoens regnskap i kommunalutvalget mente de det var viktigere hva kinoen leverte, enn å få størst mulig økonomisk utbytte. Det har skjedd en endring når det gjelder hva de ønsker med kinoen, sier Benestad.

Hva vil det få å si for dere? - Det tør jeg ikke si. Foreløpig er det bare en beslutning som skal utredes, så det er for tidlig å si noe om. Vi vet heller ikke om det er snakk om å selge hele driften, eller å selge 49 prosent, slik som andre kommuner har gjort. Det er viktig med hensyn til hvem som skal ha styring med hva kinoen gjør.

Håper på god prosess

De som jobber ved kinoen er ansatt i selskapet Kino Sør, mens konsernledelsen er ansatt i Kristiansand Kino Holding. Ved et eventuelt salg vil det være snakk om en virksomhetsoverdragelse, og den nye eieren vil da overta alle de ansatte.

— Jeg håper utredningen blir en god prosess, og at kommunene kan vurdere både fordeler og ulemper for kinotilbudet ved et eventuelt salg, sier Benestad.

Frykter for tilbudet

NEGATIV: Irene Torp Halvorsen i Cinemateket frykter for bredden på tilbudet hvis kinoen ikke eies av kommunen. Foto: Lars Hoen

Irene Torp Halvorsen driver Cinemateket Kristiansand, og viser hver uke på Aladdin opptil flere filmer som ikke er typiske kinosuksesser. Hun er bekymret for hva et salg av kinoen vil bety for tilbudet.— Jeg synes det er synd at de vurderer å selge. Film må ses på som kultur, som kunst, litteratur og andre kulturuttrykk. Hvis man ønsker at kommunen skal ha ansvar for det kulturfeltet, er det viktig at kommunen eier kinoen. Det er for å sikre at det ikke bare blir James Bond- og Harry Potterfilmer, men for å sikre et bredere tilbud, noe jeg frykter vil skje om det blir en ikke-kommunal eier. Jeg tenker at dette betyr at kommunen ikke mener at kino er like viktig som andre kulturuttrykk, sier Torp Halvorsen.

- Lokale filmer kan ligge i faresonen

Filmmiljøet på Sørlandet har vokst veldig de siste årene, og noe av det som har blitt laget av sørlandske filmskapere har blitt vist på kinoen. Kirsten Bonnén Rask i Sørnorsk filmsenter frykter det kan bli vanskeligere med en ny eier.

UFORSTÅENDE: Kirsten Bonnén Rask i Sørnorsk filmsenter forstår ikke hvorfor kommunen vil selge en forretning som går godt. Foto: Lars Hoen

— Kinoen har vært flinke til å vise novellefilmer, filmen om trekkspillklubben og andre filmer som ikke nødvendigvis gir overskudd. Jeg er ikke sikker på hvordan det vil være med en ikke-kommunal eier. Slike filmer kan ligge i faresonen, sier filmsenterets daglige leder, som heller ikke forstår hvorfor kommunen vil selge kinoen.- Jeg opplever at det er en god forretning. Det er ikke en underskuddsforretning for kommunen, tvert i mot, sier Bonnén Rask.