Thea Maria Dolva

Just Kids

BIOGRAFI

Forfatter: Patti Smith

just kids.jpg

Hvordan kan denne boka være feelgood? Det er merkelig, men jeg har sjelden vært så glad i menneskeheten som etter Patti Smiths bok om tiden før hun ble en verdensberømt punkrocker. Årets kuleste bok, og som sagt: Ikke forbeholdt fans.

God morgen og god natt

LYRIKK

Forfatter: Nils-Øivind Haagensen

Om ting man sier før man sovner, tenker på når man ikke får sove, og tier om når man er lys våken… Store slumrende vendinger fra innsiden av en selv og ut mot verden. Vidunderlig lett, tumlende filosofisk, djup og litt svart. Nominert til Nordisk råds litteraturpris.

Salome

ROMAN

Forfatter: Mara Lee

Thea Marie Dolva, anmelder.

En gnistrende, myteinspirert skildring av det mektige tenåringssinnet. Minner en på hvordan dagene liksom var tydeligere før enn nå ... Vi følger den ballettdansende Elsa Mo i en småby på 80-tallet og et liv farget av begjær, maktsystemer og estetikk. Ti kniver i hjertet for brytningen mellom barn og voksen.

Bomb dem

UNGDOMSROMAN

Forfatter: Mikael Niemi

Både i handling og språk elsker jeg balansen mellom intensitet og rolig fokus, originalitet og god, gammeldags teen spirit. Det kryper etter hvert godt innunder huden på meg hvorfor de finske skolemassakrene og 22. juli står som referanser på omslaget, men spenningen varer til siste linje. Slutten leser jeg som om det sto om livet [...] Fortellingen fanger den brutale maktesløsheten som kommer når noe er gått i stykker, og du bare vet at det aldri kan bli helt igjen.

Jeg vil ha tilbake hatten min

BARNEBOK

Forfatter: Jon Klassen

Ei rampete barnebok om en bjørn som leter etter hatten sin. Får de voksne til å le høyt i sofaen! Forfatteren spiller klokelig på barnas evne til å se moralske nyanser og ulike stemninger. Kåret til en av Årets 10 beste bildebøker av New York Times.

Knut Holt

Ned til elva

ROMAN

Forfatter: Leif Enger

ned til elva.jpg

"Ned til elva" er en høyst bemerkelsesverdig roman, som utspiller seg i begynnelsen av 1960-årene. En roman som gir oss både sorg og uro, grufulle, tøffe hendelser, tro og forsoning. Både nært realistisk, poetisk fabulerende og med innslag av magisk realsime. En utviklingshistorie, en western og en kjærlighetserklæring til et landskap og menneskene som bebor landskapet. Litt John Irving, litt Mark Twain, men aller mest ren og pur Leif Enger — en unik stemme.

Frukthagen

ROMAN

Forfatter: Cormac McCarthy

Denne romanen ble utgitt i USA første gang i 1965, lenge før Cormac McCarthy ble både en kultforfatter og en stadig nevnt kandidat til Nobelprisen, gjennom romaner som "Blodmeridianen", "Alle de vakre hestene", "Ikke et land for gamle menn" og "Veien". I "Frukthagen" finnes outsidere, drap og drapsmenn, rotløshet på flere plan, kjærlighet i flere betydninger. Holdt i et språk som gjør både hendelser og personer meget nærværende og samtidig allmenngyldig, iblant faktisk opphøyd. Som om en gresk tragedie utspilles blant heimebrennere i vårt tids utkant-Amerika.

Profitørene

KRIM

Forfatter: Leif G W Persson

Dette er den legendariske Leif G W Perssons andre kriminalroman. Alle hans tema, alle hans litterære grep, er til stede her. Men de romanene han har skrevet på 2000-tallet, er mye mer detaljert, han er langt strammere her. Utgangspunktet er en ung, kvinnelig prostituert som finnes myrdet i det indre Stockholm. Drapet viser seg å ha vide og brennbare forgreininger. Stramt, kløktig, spennende, meget, meget lesesverdig.

Grisefesten

KRIM

Forfatter: Leif G W Persson

Knut Holt, anmelder. Foto: Lars Hoen

Dette er den første kriminalromanen Leif G W Persson skrev, den utkom året før "Profitørene". Persson tar, som alltid ellers, utgangspunkt i et drap i Stockholm. Og som alltid ellers, viser drapet seg å ha mangfoldige forgreininger. Romanen har Persson fingeravtrykk, men den føles lysere og mer vittig enn de som fulgte, selv om alle har sine klare merker av Perssons barske humor. Deler av handlingen utspilles på Mallorca.

Døden er et kjærtegn

THRILLER

Forfatter: Arne Moen

Denne thrilleren utkom første gang i 1948, og ble en umiddelbar suksess. Det er en stram og våken roman, med et kontant språk som hele tiden har en dyp, underliggende ulming, ikke ulikt Hemingway. Kanskje ligner romanen mest på amerikanske James M. Cains "Postbudet ringer alltid to ganger". Utgangspunket er at en kvinne fra beste Oslo vest, en dag kjører sin smarte bil inn til et bilverksted. Der møter hun en mekaniker, en mann av "folket". Drap, besettelse, fortvilelse og "film noir"-stemning, selv om romanen utspilles i et sommerlyst Frogner og i Oslos gater.

Irene Trysnes

Sannheten

ROMAN

Forfatter: Riikka Pulkkinen

sannheten.jpg

Ung finsk forfatter som jeg gleder meg til å lese mer av. Hvordan takler de nærmeste å se en som står dem nær svinne bort? Hva vil man etterlate seg, og hva trenger man å fortelle?. Et nyansert og sympatisk familieportrett av levd liv, og ikke minst, den beste kjærlighetshistorien jeg har lest på lenge.

Med Stalin som gudfar. Opptegnelser på knærne.

ROMAN

Forfatter: Eduard Kotsjergin

Russisk samtidslitteratur på sitt beste. En sterk historie om en ”folkefiendes” oppvekst på barnehjem i sovjettiden. Boka skildrer en liten gutts eventyrlige og farefulle flukt gjennom Sovjetsamveldet og søken etter sin mor som han så vidt husker. Ei spennende og fantastisk historie som man blir revet med av.

Emma og Uno – visst var det kjærlighet

ROMAN

Forfatter: Märta Tikkanen

Irene Trysnes, anmelder. Foto: Torstein en

Mye god finsk litteratur i år. Märtha Tikkanens sterke portrett om sine besteforeldres liv er vel verdt å få med seg. Tikkanen går tilbake i historien, leter frem brev, fotografier, bøker og skrifter etter bestemoren som var henne så kjær, og etter bestefaren. En ukjent mannen hun ikke kan huske. Også dette en kjærlighetshistorie, men en annerledes sådan, for livet var ikke lett, og mye står på spill. Boka gir også et interessant innblikk i finsk historie.

Kongen

ROMAN

Forfatter: Kader Abdolah

Den persiske historien fremstår både som eksotisk og ukjent for mange av oss. Denne romanen følger herskeren Nader Shah som kom til makten i 1848. Nader Shah styrte landet som en kompromissløs diktator, men ønsket også å modernisering inspirert av vestlige fremskritt. En dokumentarisk roman inspirert av den rike persiske fortellertradisjonen. Opplysende underholdning med et sterkt politisk budskap om hvordan maktmisbruk leder til folkeopprør.

Svalene under isen

BARNEBOK

Forfatter: Gaute Heivoll og Lisa Aisato (illustratør)

Julen er tid for familiehygge, og det finnes mange gode bøker barn og voksne kan lese sammen. I år vil jeg anbefale Gaute Heivolls vakre barnebok. Ei nydelig historie om forelskelse og kjærlighet mellom barn. Heivoll skriver både levende og poetisk om den magiske følelsen som oppstår når hovedpersonene Jon og Line møter hverandre på isen. Dette er mer ei "generasjonsbok" enn ei barnebok; den har noe å gi til alle aldre.

Bjarne Tveiten

En sjøens helt. Skogsmatrosen

ROMAN

Forfatter: Jon Michelet

en sjøens helt.jpg

Michelet, som sjølv har vore sjømann, har i denne romanen skrive første delen av ROMANEN – med store bokstavar – om dei norske krigssiglarane. Det røffe mannfolkmiljøet om bord er skildra med lun varme og forståing, medan maktmenneska i "Northraship" og andre stader får så hatten passar. Raust delar forfattaren sine kulturelle, historiske og geografiske kunnskapar om sjølivet generelt og krigssiglarane spesielt. Fabelaktig bok!

Jomfruen frå Norge

ROMAN

Forfattar: Tore Skeie

Dei 10 – 15 første åra av 1300-talet blir lagnaden til Noreg og det norske kongedynastiet avgjort. Det er ei historie om opprør, om drap, om heltemot, om svik. Tida er prega av vald, overgrep og plyndring av hjelpelause småfolk i alle dei nordiske landa. Den katolske kyrkja er etablert, med grådige tenarar. Gjennom 300 sider leier Skeie oss gjennom ein 10 – 15 år lang virvelstorm av opprør og fred, krigar og brannskatting. Innsiktsfullt og spennande om ei dramatisk tid i heile Norden.

Natten drømmer om dagen

ROMAN

Forfattar: Ingvar Ambjørnsen

Bjarne Tveiten, anmelder. Foto: Lars Hoen

Soga om den vindskeive vandraren og antihelten Sune, som har meldt seg ut av samfunnet og vandrar i skog og mark i sør, er fascinerande. Han tek seg inn i andre sine hytter, om nødvendig med å knuse eit vindauga eller ein lås. Stel mat, børst og klede – eit våpen iblant – for sal. Det sosiale nettverket hans er småkriminelle, asylsøkarar og andre på utsida av samfunnet. Naturskildringane er fenomenale, og refsaren Ambjørnsen har som vanleg kvasse klør. Litterært snadder frå ein meister.

Grand mal

NOVELLER

Forfattar: Linda Boström Knausgård

Dei 20 korttekstene – mange er noveller – handlar nesten alle om angst. Gjennomtrengande, lammande redsle for å trø gale, for å misse, for at kvardagen skal bli øydelagd, for det ukjende og skrekkfylte. Tekstene er tematisk varierte: barndomsminne, eventyrprega tankespinn, kvardagsskildringar, kjærleiksmøte. Men det er kvinner som er hovudpersonane heile vegen: barn, unge jenter, vaksne og eldre kvinner – mange av dei mødrer. Boka er eit litterært "munchskrik" med prosalyriske innslag. Sterk kost.

Syngja

ROMAN

Forfattar: Lars Amund Vaage

"Syngja" handlar om den autistiske dottera til forfattaren, og det har blitt ein roman som i alle fall gjorde sterkt inntrykk på meg. Innleiinga fortel mykje: "Den eg skriv dette til kan ikkje lesa. Ho kan ikkje skriva, og ikkje snakka heller, endå om dei fremste fagfolka i landet har prøvd å læra henne dette i mange år." Vaage har skrive om mange meir eller mindre "galne" menneske, men aldri har han gjort det betre enn om si eiga dotter. Det er skrivekunst som i mi litterære verd blir å plassere på aller øvste hylle.

Anette Os

Svar på brev frå Helga

ROMAN

Forfatter: Bergsveinn Birgisson

svar på brev.jpg

Det begynner poetisk om livet. Og slik fortsetter det. En gammel mann svarer på brevet fra Helga, kvinnen han en gang hadde et kort, lidenskapelig forhold til og som han aldri sluttet å elske. Hvorfor ble det aldri dem? Boka kan ikke leses langsomt nok. Hver side har tanker om livet, det dukker opp dikt — fortalt av en som har levd et liv, språket er vakkert, og setninger kan leses igjen og igjen.

Jeg nekter

ROMAN

Forfatter: Per Petterson

Denne boka klarer du ikke å legge fra deg. To middelaldrende menn møtes tilfeldig igjen etter 35 år. En gang var de uatskillelige, men så ble de borte for hverandre. Hva skjedde? Petterson unngår klisjeene, selv om han tar opp evige temaer som fraværende far, en mor som forsvinner, en far som slår, og barn som overlever mot alle odds.

Hjem til meg

ROMAN

Forfatter: Trude Marstein

Anette Os, anmelder.

Trude Marstein skriver om en drittsekk. En usympatisk, notorisk utro mann, som valser gjennom livet uten å ta alvoret innover seg. Hvordan får Marstein leseren til å krype inn i hodet på denne drittsekken? Det er noe med språket hennes. Sylskarpe observasjoner. Det usagte. Små detaljer. Til sammen gjør det at man føler at man er til stede, man ser, man lytter sammen med romanfiguren.

Gjennom natten

ROMAN

Forfatter: Stig Sæterbakken

Du kjenner følelsen når man prøver å holde igjen, ikke lese for mye, så boka skal vare lenger? Det er ikke ofte man finner de bøkene. Men Stig Sæterbakkens siste roman «Gjennom natten» er sånn. Når man leser slutten, snus alt på hodet. Og kanskje må du lese boka en gang til for å prøve å forstå.

En norsk tragedie

DOKUMENTAR

Forfatter: Aage Storm Borchgrevink

Det er mange bøker om 22. juli, men dette er kanskje den mest nødvendige. Her prøver forfatteren å vise hvorfor noen faller utenfor samfunnet, og hvordan hatet til Anders Behring Breivik kunne oppstå. Vi får høre om hans oppvekst, ungdom og familieforhold, og får et mer komplett bilde av terroristen enn vi har hatt til nå.

Alf Kjetil Igland

Maos rike. En lidelseshistorie, Torbjørn Færøvik

SAKPROSA

Forfatter: Torbjørn Færøvik

maosrike.jpg

Færøvik skildrer Maos år ved makten og de forferdelige følger Den store rormanns sosialistiske utopi skulle få for en terrorisert, men tålmodig befolkning. Mellom 40 og 50 millioner mennesker mistet livet som følge av hans vanstyre. Mange modige vitner forteller sine grufulle historier uten at Færøvik taper de store linjer av syne. Årets Bragepris-vinner er en sjelden dyktig formidler med et suverent fortellergrep.

Egner. En norsk dannelseshistorie.

BIOGRAFI

Forfatter: Anders Heger

Det er hundre år siden Thorbjørn Egner ble født. Fortellingene hans preget barn i generasjoner, og fremdeles kan de trollbinde, lesebøkene, Karius og Baktus, Hakkebakkeskegen, Kardemomme by og alt det andre han fikk tid til. De er blitt kulturarv. Anders Heger har skrevet en ny og fremragende biografi om Egner, kanskje litt i velvilligste laget, men Heger er uansett blant våre beste biografer, en storartet stilist med full oversikt over stoffet fra de store linjer til de små detaljer, en fryd å lese.

Tequila-dagbøkene. Gjennom Sierra Madre

REISESKILDRING

Forfatter: Morten A. Strøksnes

Strøksnes er en av våre fremste reiseskribenter. I årets bok er han i Mexico, et land nærmest i oppløsning i narkokriger. Kapitlene fra de farligste bystrøk i dagens verden er observasjoner, stemninger og refleksjoner i et avdempet, direkte språk, skrevet med nerve. Møtet med indianerne i Sierra Nevada viser oss mennesker som er hjemme i sin fjellverden, mentalt, religiøst, kulturelt og i sine tradisjoner. Strøksnes viser oss det grufulle og det meningsløse, det vakre og det meningsfulle.

HhhH eller slakteren fra Praha

ROMAN

Forfatter: Laurent Binet

Alf Kjetil Igland, anmelder. Foto: Lars Hoen

Reinhard Heydrich var en av Det tredjes rikes skarpeste og mest effektive ledere, trolig med ambisjoner om å etterfølge Hitler. Han var riksfører Himmlers høyre hånd. ”Himmlers hjerne heter Heydrich” (HhhH), ble det sagt. Han ble Gestapo-sjef, ledet Wannsee-konferansen, som planla massemordet på jødene, og var fra 1941 hensynsløs riksprotektor i Tsjekkia, der han døde etter et attentat i 1942. Denne biografiske skissen i romans form er blitt spennende, ja, besettende litteratur.

Leningrad. Tragedien om en by under beleiring, 1941-44. DOKUMENTAR

Forfatter: Anna Reid

Beleiringen av Leningrad (Sankt Petersburg) ble en ufattelig tragedie med 750 000 døde, om ikke flere. Russiske styrker holdt stand, men til en blodig pris. Sovjetisk lederskap var katastrofalt elendig og byråkratisk, styrt av partihensyn. Blant forfatterens kilder er dagbøker fra den gang og intervjuer med overlevende. Samlet gir de et hjerteskjærende bilde av mennesker i desperat jakt på mat. Det lå døde mennesker over alt, i leiligheter og på gater. Tidsvitnene gir beretningen sterk autentisk kraft.