Metal Gear Solid-serien er elsket og hatet. Elsket fordi dette er serien som introduserte snikespillsjangeren og stadig er best i klassen, og hatet fordi folk har en tendens til å bli utålmodige når de må sitte og lide seg gjennom altfor lange mellomsekvenser som de ikke skjønner bæret av.

Når det gjelder mellomsekvensene har ikke utvikler Hideo Kojima bremset noe særlig siden forrige spill i serien snarere tvert imot, så hvis du er av den utålmodige typen, så er dette definitivt ikke spillet for deg.

For fansen

Tilhengerne av serien kommer uansett til å gå i taket av dette. Det er det beste spillet i serien, og definitivt en verdig avslutning på historien om superagenten Snake. Denne gangen er han rammet av en mystisk sykdom som gjør at han aldres altfor fort, og det antas at han har toppen et år igjen å leve. Mulig det har noe med all nanoteknologien som suser rundt i årene på ham å gjøre, han må i hvert fall nok en gang ut på livsfarlig oppdrag, som denne gangen begynner i Midt-Østen.

Den tidlige aldringen til tross, Snake er like badass som han alltid har vært. Han har en ekstremt kul kamuflasjedrakt som endrer overflate for at han skal gå i ett med omgivelsene, og en liten fjernstyrt robot han kan sende frem for å rekognosere for seg. Begge disse høyteknologiske hjelpemidlene kommer spesielt godt med hvis du prøver å spille som spillet er ment, nemlig uten å bli oppdaget, ved å bevege seg i skyggene og lure fiendene.

Men det er også fullt mulig å spille litt mer ”hands on”, spillet har et enormt arsenal med våpen som står til din disposisjon, så hvis du er en mer action-orientert spiller, er det bare å gønne på. Det er selvfølgelig også mulig å legge seg et sted midt imellom, spillet lar deg spille akkurat som du vil selv

Grafikken i MGS 4 er gjennomarbeidet og spesielt lyssettingen sitter som en kule. Til tider føler du virkelig at du er med i det som skjer på skjermen, at du spiller hovedrollen i en film. Historien som fortelles er nok litt i overkant kaotisk for folk flest, men det er absolutt mulig å følge med, selv om noen av mellomsekvensene er godt over normaen i lengde. Når du mellom kapitlene med mellomsekvenser og installering (jepp, du må installere spillet) plutselig innser at du ikke har spilt på en halvtime, er det nok mulig du begynner å gjespe litt. Og jeg klarer bare aldri å venne meg til måten Snake snakker på, hver eneste replikk leveres fremdeles på samme måte som om han skulle lest inn en Hollywood-trailer.

Men til tross for enkelte faktorer som jeg personlig synes er litt i overkant eksotiske, er det ikke rettferdig å snyte dette spillet for toppkarakteren. MGS 4 er uforutsigbart og helt spinnvilt, samtidig som det likevel føles ekte på en helt merkelig måte. Det er ingen andre spill som har den samme stemningen, MGS er fremdels ganske alene i klassen. Uansett hvordan du vrir og vender på det, dette er uten tvil et av de aller beste spillene til Playstation 3 så langt.

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots

Utgiver: Konami

Genre: Action/Sniking

Plattformer: Kun PS3

PEGI: 18+