Natt på museet 2

USA 2009

Regi: Shawn Levy

Manus: Robert Ben Garant. Simon Kinberg. Thomas Lennon.

Skuespillere: Ben Stiller. Robin Williams. Owen Wilson. Amy Adams.

Sensur: 7 år

Egnethet: Familie

Ben Stiller, flatbrødet med de menneskelige egenskaper, spilte i den første ”Natt på museet” en vakt på museet The Smithsonian i Washington. Et sted av selsom karakter: de historiske figurene ble levende om natta!

Nå er han blitt eier av eget firma. Men se så: Figurene fra museet ringer og ber om hjelp. Blant annet gjør noen av historiens største skurker – en ond farao, Ivan den grusomme, Napoleon og gangsteren Al Capone — opprør og søker intet mindre enn verdensherredømmet!

Dette er morsomt, til tross for lamme dialoger mellom Ben Stillers figur og noen av historiens mest fargerike skurker. Det morsomme skyldes heller ikke Ben Stiller, men pussig poengtert og grovt parodisk bruk av ymse historiske personer som general Custer, president Theodor Roosevelt, flygerhelten Amelia Earhart m.m. Pluss oppfinnsomt bruk av effekter, uten at det sklir ut i et bombardement, noe som ofte skjer i actionkomedier.

Og faktisk: Vi får et par timers historieundervisning, og i en tid hvor selve ånden stadig påstås å være historieløs og lide av kollektiv hukommelsestap, er jo det en ørliten oppmuntring.