— Jeg vil ikke si noe negativt om sørlendingene, men en ting ser vi tydelig: Her tar det tid å komme i gang med kjøp av billetter.

Dette sa administrerende direktør Bentein Baardson til Kilden-styret under tirsdagens styremøte. Ytringen var svar på et spørsmål fra nyslått styremedlem Stein Hannevik om hva man kan vente av publikum på Sørlandet. Også Bjørg Wallevik møtte for første gang som nytt styremedlem i Kilden, og ett tema på møtet var det noe forsiktige budsjettet for 2014. — Det er jo snakk om en nær halvering av billettinntektene, stusset Hannevik. Han henviste til billettbudsjettet på 17,6 millioner kroner, mot fjorårets på 31 millioner kroner. Dette viste seg å være for optimistisk, da 2013-regnskapet endte på 24 millioner kroner i billettinntekter. Ved et kraftig kostnadskutt kom Kilden likevel i mål med et foreløpig driftsresultat på 1 million kroner i pluss for 2013. ## "Skitnervøs"

— Jeg var, unnskyld uttrykket, skitnervøs da vi kikket på tallene i september, bekjente økonomisjef Christian Jørgensen overfor styret. Han og administrasjonen fikk ros for måten man har håndtert økonomien på.

Styret kunne også glede seg over nye salgstall som peker i retning av at årets billettbudsjett vil bli innfridd.

— Årets storsatsing, "Les Miserables" har hatt premiere i Sandnes. Forestillingen har solgt 28.000 billetter totalt, hvorav 10.000 er solgt til forestillingene på Kilden, sa Baardson. Musikalen er et samarbeid mellom Sandnes kulturhus, Festiviteten i Haugesund, Rogaland Teater og Kilden, og har premiere sistnevnte sted 29. mars. Tirsdag gjenstod 5737 billetter til forestillingene som går i Kilden fram til 19. mai.

"Mye å hente"

Selv om forhåndssalget sju uker før premiere ser meget betryggende ut, mente direktøren at Kildens markedsavdeling har mye å hente på å selge billetter på forestillinger som ikke har hatt premiere.

— Jeg er sikker på at vi kunne solgt 20.000 til Evita i stedet for de 14-15.000 vi endte opp med. De første ukene gikk forestillingen for halve saler, mens vi de tre siste ukene hadde et renn på billettluka av folk som var overrasket og lei seg over at det ikke var billetter igjen. Sørlendingen er og blir litt treg, og der har vi en jobb å gjøre, sa Baardson.

Sterk kritikk

En annen Kilden-satsing som selger godt er oppsetningen av Pink Floyd-tributebandet Puls i Fjæreheia til sommeren. Her er det solgt og reservert 2097 av 5788 billetter til showene fra 11. til 19. juli.

Kilden har vært sterkt kritisert for å sette opp et lokalt tributeband på en scene som i fjor sommer viste opera. Baardson omtalte valget slik overfor styret:

— Dette bandet var de eneste som i fjor klarte å fylle fire hus på Kilden. Det er påfallende at de som har satt denne rekorden kommer fra regionen, og de fortjener å bli løftet opp slik at de kan fortsette å vokse. Vi må skape våre egne stjerner på Sørlandet, sa Baardson.