Bildet er fra Fotspors oppsetning "Sandkassen". Fra venstre i sandkassen sitter Birte Myrstad (fra UiA), Trond Arild Hedmark, Line Jørgensen og Odd Børre Hansen, mens Britt Terjesen, Lene Bragli (regissør) og Terje Olstad sitter på benken bak. -Jeg hadde nok ikke sett en forestilling som "Sandkassen" om jeg ikke hadde vært med i Fotspor. Det har gjort meg generelt mer interessert i teater, sier Terje Olstad. Foto: Reidar Mosland, Kilden

— Dette var det første Kilden Dialog-prosjektet, og det går rett i hjertet på hva kunst og kultur kan bety for folk. Hvis de får være med på å skape sammen med profesjonelle kunstnere. Det er essensen i Kilden Dialog, og prosjektene gjør at du flytter deg litt som menneske. Det er fantastisk å få vise det i en film, sier Lindland.

I over ett år fulgte hun Kirkens Bymisjons teatergruppe Fotspor, som skulle sette opp forestillingen «Sandkassen» i intimsalen i Kilden. Teatergruppa består av fem skuespillere med ulik bakgrunn.

Vant til å gjemme seg

I filmen kommer vi tett innpå disse fem.

— Jeg visste at prosjektet var flott, men jeg visste ikke hvem vi skulle filme. Men alle de fem vi har fulgt, byr på seg selv i dokumentaren. De tør å slippe oss tett på, sier Lindland.- Det var en diskusjon om vi skulle la dem slippe til med kamera. Men etter en stund merket vi ikke kamera, sier Terje Olstad, som er en av skuespillerne i Fotspor.

— Jeg måtte lære meg å håndtere det. Jeg er vant til å gjemme meg bort, men plutselig skulle kamera festes på meg. Men jeg turte å «face» det, og fikk mot til å gjøre det, sier Trond Arild Hedmark.

NRK vurderer filmen

Fredag blir det premiere på Fønix, og dokumentaren blir også vist hele neste uke. I tillegg skal TV Agder vise filmen, og den er sendt inn til NRK..

— Jeg synes det er en viktig film, og visning på NRK ville betydd at flere får se den. Man blir klokere og hjertet utvider seg litt. Filmen berører oss, sier Lindland.

— Hva vil du fortelle med filmen?

— Den sier noe grunnleggende om det å være menneske. Det å være på vei. Og om opp- og nedturer. Gjennom prosessen ser vi at deltakerne blir modigere som mennesker, forteller regissøren.

For skuespillerne er det stort å ha bidratt til noe som nå skal bli vist på kino.

— Hvis noen kan lære noe av det livet vi har levd, at vi har klart å mestre en ting og vunnet en seier, er det positivt. Vi har gått fra et ødelagt liv til å kunne bidra i samfunnet, sier Hedmark.

— Jeg vil gi meg selv og andre gode opplevelser. Det har vært mye dritt tidligere i livet. Nå vil jeg ha noe godt og gi noe godt ut til andre, sier Olstad.

Et friminutt

Begge har stort utbytte av teatergruppa Fotspor, og takker samholdet og vennskapet i gruppa for at de er der de er i dag.

— Jeg bruker Fotspor som et friminutt, der jeg kan være stein stokk gal. Det blir en slags utblåsning, sier Olstad.

— Dette har vært terapi for meg. Jeg har ikke så lett for å være meg selv, og vet ikke helt hvorfor det er sånn. Her så jeg muligheten til å utfordre meg selv, og det har hjulpet. For jeg har så mye å hente igjen på det jeg har mista, sier Hedmark.

Filmen er på drøye 40 minutter, og det er Svein Tallaksen i Media Service som har hatt ansvar for foto og klipping. Som en forfilm viser Lindland også sin snaut åtte minutter lange kortfilm «Stemmer», der hun ser nærmere på menneskets stemme.