I hele historien, altså alle bøkene i serien, er hovedoppdraget at de snille alvene Alk og Ilke skal kjempe mot en ond trollmann og hæren hans. Andre onde skapninger skal også kjempe på en slette kalt Grendom, apropos Minas Tirth i Ringenes herre.

Også andre eksempler bekrefter påstanden over.

Videre skal barna i denne boken, altså alvene, trollmannen Sha-ra og vinterbjørnen Arol , prøve å finne Parados øye som er stjålet av noen norquer og gitt til de slemme.

Lederen for de slemme, Tarkan, vil herske over den verdenen de lever i. Med Parados øye kan han åpne flere verdener, og se hvordan menneskene hersker i deres verden.

Eliassen har tydeligvis et nært forhold til barn, for her i teksten kommer det frem at barn er de eneste som har makt nok og har gode nok tanker til å bryte ned de onde. Han begrunner det med at omverdenen ikke har greid å sette onde tanker i barna. Dette mener jeg at Eliassen prøver å få frem gjennom boken. Alvene er også ganske annerledes enn «normale» barn i den verdenen de lever i, og blir derfor også sett på som dumme og rare. Kanskje Eliassen prøver å si noe gjennom det?

Eliassen har allerede avslørt at han har planer om å gi ut seks bøker, rett og slett fordi Tolkien har gitt ut tre bøker, og han vil derfor gi ut det dobbelte.

Han har skrevet noen meget lekre skildringer av natur og noen enestående krigsbeskrivelser. Han har uttalt at han er interessert i temaet krig og er kanskje derfor opptatt av å skildre nøyaktige detaljer av nære kamper o.l.

Språket er ganske enkelt og passer for barn i 13-14 års alderen. Det er selvfølgelig en ganske urealistisk tekst, fordi historien går under sjangeren fantasy.

Man må også begynne med å lese den første boken i serien Phenomena for å klare å følge med.

Avslutningen av boken er veldig spesiell, og slutten legger opp til en fortsettelse.

Jeg mener boken er meget godt skrevet og har en veldig god historie. En svakhet er at Eliassen har kopiert Ringenes Herre sin hovedhistorie og ligger litt for tett oppunder Tolkiens idé. I tillegg har han mange av de samme personene som en ond trollmann (Sauroman) og en god trollmann (Gandalv).

Boka fortjener en god karakter, mest på grunn av de gode skildringene.

Vurdert av

Espen Skovli

Tingsaker skole